Спряхме износа на ток

Снимка: Infomreja.bg, архив

България спря износа на ток. Това е станало в 1 часа тази нощ със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова. Причината е върховото потребление на електроенергия заради сибирския студ.

Ограничението за износ от нашата страна ще е в сила до възстановяване на необходимите резерви. Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да се гарантират доставките на ток за потребителите.

"Ограниченията ще продължат докато обстановката не само на територията на страната, а и в региона, се нормализира, за да няма някакви сътресения и изкушения от това да има проблеми в нашата система. На енергийната борса държавните предприятия продължават да продават количества, макар и малко занижени, като това нещо предварително е обсъдено и с ЕК, по време на този период количествата да бъдат понижени - централата ни в АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток 2" подават по 50 мегавата към централата.

Съответно, предвид това, че борсата функционира вече значително време, има достатъчно други количества, които се продават на борсата и това ѝ е създало ликвидност - има, както добра цена, така и добри количества към момента, въпреки че част от количествата, от страна на държавните централи, бяха насочени към доставките на НЕК, за да може да се захранват битовите потребители", разясни заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пред БНР.

По думите му, голямото натоварване преди дни е показало, че електроенергийната система у нас е в добро състояние.

"Благодарение на инвестициите както в преносната система, така и в централите, за които отговаря Министерството на енергетиката, са в добро състояние и могат да издържат такива пикове, даже имаше и резерви, които бяха изнасяни извън страната. Така че мисля, че сигурността на гражданите, което ни е най-важно, и доставките, са гарантирани и не би трябвало да има каквито и да е притеснения", успоки Станков. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK