Спряха консумацията на 3000 плодови млека с изтекъл срок на годност

Първан Дангов, снимка: infomreja.bg, архив
Агенцията по храните спря консумацията на 3000 плодови млека с вкус на ягода, които бяха дарени на три социални дома в Кюстендилско.
 
За скандала алармира лично директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Първан Дангов. От изнесените данни става ясно, че млеката са дарени на 7 февруари от сдружение „България си ти”. Ден по-късно обаче е изтичал срокът им на годност.
 
Инспекторите са извършили проверка на 10 февруари в Дома за стари хора в Кочериново, в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Олга Стоянова" в Дупница и в Дома за хора с физически увреждания "Ильо войвода" в Кюстендил.
 
Общото количество на дарените млека е 1084 броя. От тях 694 опаковки са били предназначени за дома в Кюстендил.
 
"Консумирани само 46, включени в менюто в петък. От 150,  дарени в дома в Дупница, са открити всичките налични, защото бяхме там и ги спряхме. Тревожното е, че в дома в Кочериново са раздавани на ръка на възрастните хора, защото домакинът е отказал да ги приеме и така са изпити всичките 240 бутилки. Това са храни, негодни за консумация”, каза и началникът на отдел "Контрол на храните" д- р Велка Войнова.
 
Директорът на ОДБХ-Кюстендил Първан Дангов призова местните ръководства на общините за по-отговорно поведение в подобни случаи. На отговорните лица в трите социални дома ще бъдат съставени актове.
 
 

КОМЕНТАРИ

вв13:43 - 11.02.2014
по всичко личи че дирекцията по храните в кюстендил работи добре, браво
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK