В Рибново са обнадеждени, ще имат чиста вода

Снимка: кметство Рибново

Вече започна подмяната на етернитовите тръби

Сагата с питейната вода на гърменското село Рибново е на път да се реши. Вече започна подмяната на 4 километра стари етернитови тръби на довеждащия водопровод, строен през 60-те години на миналия век, с нови, пластмасови.

През седмицата ще започне работа и по водопровода и канализацията на няколко улици в селото. ВиК – Благоевград, за своя сметка ще смени 600 метра стари тръби от вътрешния водопровод. А община Гърмен ще се заеме с прокопаването на канализацията.

Постигнато е споразумение с ВиК – Благоевград, и по отношение на новото водохващане в местността Дивите кози. В близките дни управителят - инж. Росица Димитрова, ще направи поредния оглед на място, за да се намери трайно решение за проблемното трасе.

С въпроса е ангажиран и временно изпълняващият длъжността директор на ДГС „Места“. /Уволнението на доскорошния директор - инж. Костадин Касапов, беше наложено именно заради сечта и преминаването на дърводобивна техника над водохващането, установени като причина за замърсената питейна вода в селото./

Дружество „ВиК – Благоевград“ е разработило проект за изграждане тук на пречиствателна станция за питейни води. Община Гърмен е определила терен и се надява на държавна помощ за построяването на това толкова необходимо съоръжение.

„Отстраняването на проблема с питейната вода на селото беше приоритет за нас. Сега сме обнадеждени. До месец, месец и половина въпросът с новия водопровод ще бъде решен. Водохващането ще бъде оградено, а трасето – променено“, казва кметът на селото Мустафа Иса.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK