Николай Денков: Или тестваме децата, или те остават вкъщи

Снимка: Infomreja.bg

Той отбеляза, че има общини, в които децата продължават да бъдат на училище, но са с ниска заболеваемост

Щадящите тестове за малките ученици ще бъдат в сила, докато заболеваемостта падне до 100 на 100 000 души. Надявам се да се преброим със страховете, защото са неоснователни. Това заяви образователен министър Николай Денков в сутрешния блок на БНТ.

По думите му децата, които са преболедували и имат антитела, няма да бъдат тествани и ще си влизат в училище със зеления сертификат. Около 4% от децата са ваксинирани. "Маската и мерките, които взимаме, вървят в комплект във всички страни, защото така се намалява риска от заразяване. "Част от хората не разбират, че се намираме в кризисна ситуация. Това е извънредна ситуация и ние трябва да се справим с нея", подчерта Денков.

Той отбеляза, че има общини, в които децата продължават да бъдат на училище, но са с ниска заболеваемост.

"Трябва да си направим избора, както направихме избора да не се ваксинираме. Обръщам се към родителите, чуйте най-сетне - имаме 17 деца починали от коронаворус, не можем да позволим взрив на болните деца в училищата, защото ще има необратими последици."

Трябва да убедим родителите, че осигуряваме безопасна среда, настоя Денков и добави, че служебното правителство може да направи само най-доброто при настоящата ситуация. Ако някои може да предложи нещо по-добро, съм готов да слушам мнения и съвети, коментира министърът.

Ако някое дете е заразено, ще си остане вкъщи и няма да заразява другите. Около 10-15 септември имаме понижение на заболеваемостта, а след 15 септември тя тръгва нагоре. От месеци ние се борим с напълно рационални и необосновани страхове на хората за тестването на децата. Досега съпротивата била на 100%, но сега изборът е или децата са вкъщи, или да се тестват, посочи Денков. Тестове имало и досега, но само две училища нагледно показали как да могат да се използват тестовете.

В момента имаме всички аргументи да не пуснем децата в училище без тестове, защото ако се разболеят, последствията ще бъдат много големи, предупреди служебният министър. Днес ще се поръчат единия от типовете тестове, а следобед ще се състои отраслов съвет със социалните партньори, като ще бъде обсъдено дали да поръчаме и втория тип тестове. /БНТ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK