Благоевград, Струмяни, Сандански и Петрич почетоха 3-и март

Снимка: Община Сандански

Вижте снимки от честванията

Поредица от събития, посветени на 143 години от Освобождението на България от османско иго, се проведоха в Благоевград.

Празничният ден започна с панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и бяха положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“.

По време на отбелязването на Националния празник на България премина шествие от два лъча, които се обединиха на площад „Македония“.

В градинката пред централния вход на стадион „Христо Ботев“, се състоя ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски. Представителен духов оркестър на Сухопътни войски на Република България и Бригадното командване с командир полковник Митко Балтов взеха участие в тържественото отбелязване на празника.

След издигане на националния флаг на Република България, молебен за здраве и благоденствие на българския народ, бе отслужен от Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и благоевградски свещеници. Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов се обърна към жителите и гостите на града с тържествено слово: "За мен е чест да Ви поздравя по повод Националния празник на Република България – Трети март и 143 години от Освобождението на страната ни от османско иго.

Днес се прекланяме пред подвига на хилядите знайни и незнайни войни, жертвали се за свободата България. Длъжни сме да почитаме славната история и да не забравяме достойното дело на непреклонните и смели българи, които превърнаха борбата си в кауза, завещаха ни свобода и чувство на национална гордост.

Пътят към жадуваната, изстрадана и чакана столетия свобода, минава през кървави въстания и много саможертви. Нека се гордеем, че сме българи и възпитаваме децата си в патриотизъм и почит към паметта на славните герои.

Трети март е символ на нашия храбър род, съхранил и до днес своите традиции и идентичност. Ние помним и ще носим в сърцата си апостолите на свободата и тяхното велико дело. Ще поемем отговорността и ще се наричаме с гордо вдигната глава – граждани на свободна България.

Поклон пред паметта на загиналите за свободата на Отечеството!

Честит празник, българи!

Честит празник, България!"

След тържественото слово на градоначалника бе извършен протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

Програмата, посветена на 143 години от Освобождението на България, продължи с празничен концерт на рок група ,,Епизод“ и Ансамбъл ,,Пирин“, а водещ на събитието бе Станислав Кимчев.

Регионалният исторически музей Благоевград бе подготвил интересна програма по повод Националния празник на Република България, 3. март. Освен традиционния безплатен вход, от който ще могат да се възползват посетителите на музея през целия празничен ден, бе открита и фотоизложбата "Истинската България" на Асен Великов. Благоевградчани се насладиха на концерта на Вокален ансамбъл "Езерец" към НЧ "Никола Вапцаров - 1866".

С цвете в ръка жители на община Петрич дойдоха пред паметник „Загинали за Родината“, за да запазят минута мълчание и сведат глава пред делото на българските синове и дъщери, дали живота си за свободата на Родината. Музикално – поетична композиция „Моята България“ беше представена за 143 години от Освобождението. Участие в нея взеха възпитаници на ЦЛПР – Общински детски комплекс, наградени деца в конкурса „Моята България“ и ученици на СУ „Никола Вапцаров“. Кметът на общината Димитър Бръчков посочи, че 3 март е въплъщение на смелостта, гордостта и непримиримостта. „Пред паметника днес скланяме глава и припомняме, разказваме на децата и полагаме цвете – с поклон! На всички нас е отредено да продължим по път, начертан от героизъм! Да държим будно съзнанието си и с достойнство да работим в името на Родината“, посочи в поздравителните думи кметът. Цветя и венци в знак на признателност към делото на героите положиха признателни петричани.

Тържествена церемония по полагане на венци по повод 143 години от Освобождението на България от турско робство събра ученици, учители, общинско ръководство, кметове на кметства, членове на пенсионерски клубове, читалищни дейци, жители и гости на община Струмяни. Всички те за поредна година отдадоха почит пред паметта на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за освобождението на Отечеството ни.

По традиция церемонията се проведе на площада в село Струмяни, като започна с издигане на националния трибагреник под звуците на химна на Република България – „Мила Родино“ и полагане на венци пред паметника на геройски загиналите за Освобождението.

С български фолклорен танц, патриотични стихове, възхваляващи героичния подвиг и славното минало на нашия народ, децата от Детска градина “Патиланци“, ученици от Средно училище „Св.Паисий Хилендарски“ - с. Микрево и ансамбъл „Малешевци“ при Народно читалище „Братя Миладинови“, зарадваха и очароваха всички присъстващи.

Емоционален рецитал, изпълнен от децата на Сандански, развълнува всички, които днес склониха глави за преклонение пред героите на свободата!

За великото дело на предците ни, паметта на героите бе почетена с поднасяне на венци и цветя от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов, председателят на Общински съвет – Николай Шаламандов и общински съветници, Военно формирование 56 040 – гр. Благоевград, представители на Българската православна църква, Районно управление на полицията, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса „Генерал Тодоров“, НЧ „Отец Паисий -1919“, Клуб „Учители – Будители“, училища, детски градини, политически партии, сдружения, граждани и гости.

С благодарност към Общински духов оркестър и Мажоретен състав – Сандански, както и към Военно формирование 56 040 – гр. Благоевград с подполковник Кирил Спаневиков.

 

Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Струмяни
Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK