Правителството отпусна милиони и за спорт, и за религия

Снимки: МС

Правителството одобри над 3 милиона лева за ремонт на два варненски храма

Сърдечна благодарност, в годините Вие винаги сте помагали на Църквата и богословското образование -  с тези думи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се обърна към членовете на правителството в началото на днешното заседание на Министерския съвет, на което бяха отпуснати 3 179 921 лева за Българската православна църква.

Митрополит Йоан изрази благодарност за финансовата подкрепа от 300 000 лева, с които ще бъдат извършени ремонтни и реставрационни дейности по Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна, както и за отпуснатите 200 000 лева , с които ще бъде довършено строителство храма „Св. Прокопий Варненски“. В рамките на одобрените за БПЦ средства са предвидени също така 2 200 000 лева за ремонт и реставрационни дейности за сградата на Богословския факултет на Софийския университет  „Св. Климент Охридски“, както и 479 921 лева за Софийската духовна семинария.

„Благодаря на всички свети отци, които обикалят по болниците и дават кураж и сила на болните  в пандемията“, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов в рамките на правителственото заседание.

Министерството на младежта и спорта ще осигури необходимите 1,8 млн. лв. за реконструкция и ремонт на четири лекоатлетически съоръжения. Това стана възможно след като Министерския съвет одобри преструктурирането на разходи по бюджета на ММС за 2020 г.

Средствата са предназначени за обновяването на футболния терен и изграждането на открита лекоатлетическа писта на стадион “Христо Ботев” в Габрово. Ще бъдат изцяло изградени и два полигона за хвърляния. Единият е на територията на Национална спортна академия “Васил Левски”, а другият в град Балчик. С отпуснатите финансови средства ще бъде извършена и модернизация на закритата лекоатлетическа писта в спортен комплекс “Ялта” в Русе.

От 2015 г. до момента ММС е финансирало реновирането на 5 закрити и 3 открити лекоатлетически съоръжения, за които бяха отпуснати 1,5 млн. лв. Извършен беше ремонт на закритите лекоатлетически писти в Пловдив, които използват състезателите на местните клубове “Локомотив” и “Ботев”. В Кюстендил и Сливен също бяха извършени реконструкции на закрити съоръжения. 7 млн. лв. бяха инвестирани в обновяването на многофункционалната “Асикс Арена”. За съоръжението, което е собственост на “Академика 2011” ЕАД, беше закупено пълно спортно оборудване за тренировъчна и състезателна дейност по лека атлетика. Подготовка през зимата българските атлети могат да водят и на другата закрита овална писта, която се намира в Добрич. За нейния ремонт през миналата година ММС отпусна 458 665 лв.

Изцяло нови лекоатлетически съоръжения на открито бяха изградени през последните 4 години в Хасково и Сандански, като общата инвестиция на спортното министерство беше в размер на 784 000 лв. Реконструкция беше извършена на пистата към НСА. 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че с това мащабните инвестиции в лекоатлетически обекти не спират. ММС ще инвестира 1 250 000 лв. за изграждането на лекоатлетически стадион в Стара Загора, който се намира в спортен комплекс „Берое“. Със същата сума ще бъдат финансирани строително-ремонтните дейности на пистата на стадион „Христо Ботев“ във Враца, която ще разполага с шест коридора за бягания и сектор за скокове.

В първите месеци на 2021 г. предстои да бъде изцяло завършена многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“. Нейното построяване беше финансирано със средства, отпуснати от правителството в размер малко над 57 млн. лв. Съоръжението ще бъде оборудвано със спортни уреди от най-висок клас, което ще позволи провеждането на състезания от световен ранг по лека атлетика, художествена гимнастика, спортна гимнастика, волейбол, баскетбол, борба, бокс и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK