Двама атлети на първо място в Wizz Air София маратон

Снимки: ММС

Министър Кралев връчи венеца на победителите при мъжете, Любо Ганев награди шампионката при жените

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев наради победителите при мъжете в 37-ото издание на маратона на София. Безпрецедентно за състезанието в столицата двама атлети пресякоха финала заедно.

С най-добро време финишираха мароканците Йозеф Сбай и Радуан Ноуини, които преодоляха класическата дистанция 42.195 км. за 2:13:03 часа.

Кралев даде началото на надпреварата заедно с вицепрезидента на Българския олимпийски комитет Любомир Ганев.

“В условията на пандемия много състезания бяха отменени, но нашият маратон се провежда. Тази година трасето е ново и по-удобно за участниците. Поздравявам организаторите за отличните условия, които предоставят и пожелавам на всички стартирали да финишират, защото самото завършване е успех. Самият факт, че тук участват над 2700 души, 300 от които са чужденци, показва интереса към софийския маратон. Организацията на спортни събития в такива условия е изпитание за всички, но организаторите имат огромен опит и всички правила и норми са спазени, така че аз съм изключително доволен от това, което виждаме като организация и като интерес към маратона“, заяви министър Кралев преди старта на атлетите.

През 2020 г. в класическия маратон се включиха 400 състезатели. При жените първа финишира Виктория Капилина (Украйна) с нов рекорд на трасето от 2:27:59 часа. След Капилина финишира Джабет Наом (Кения).

Министър Кралев даде старт и на надпреварата в полумаратона на 21 км, в която участваха 800 състезатели. По дистанцията най-добро време дадоха Жан Симокека (Руанда) и Наталия Семенович (Украйна). Исмаил Сенанджи даде най-добро време от стартиралите българи и спечели националния шампионат. При жените от българките най-добре се представи Маринела Минева.

Най-много участници бяха записани в надпреварата на 10 км. 1200 застанаха на старт на пл. “Александър Батенберг”. При мъжете най-бърз беше Иван Попов, а при дамите Лилияна Георгиева.

Първите шестима завършили във всяка дистанция участваха в разпределението на общия награден фонд на състезанието в размер на 63 000 лв.

Маратонът на София е част от веригата “Бягането начин на живот”. Победителят в нея ще стане ясен след провеждането и на последната надпревара във Варна, която е на 7 ноември. Стартът в морската столица ще бъде под егидата на министър Красен Кралев.

И през тази година софийският маратон се проведе с благотворителна кауза. Организаторите ще отделят по един лев за всеки стартирал за изграждането на спортна площадка за деца с аутизъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK