Спортен клуб Бистрица-Абланица стартира реализирането на проект по програма Еразъм +

Спортен клуб Бистрица-Абланица стартира реализирането на проект по програма ЕРАЗЪМ +, по KA105 - Младежка мобилност. Наименованието на проекта е „Богатство от различието“ (The wealth of the difference). 

„Богатство от различието“ е проект за младежка мобилност по Програмата Еразъм +. Общата цел е да спомогне за предотвратяване силната радикализация, ксенофобия, расизъм, тормоз и дискриминация на каквото и да е основание сред гражданската общественост посредством насърчаване връзката и диалога между различните религии, етноси, социален и културен произход, политически възгледи и пол като предаде важни послания за общи ценности, свобода, толерантност, зачитане правата на човека, желание за лична реализация и развитие.

Специфична цел на проекта е:

 1) да се повиши информираността и познанията на участниците относно ценности, обичаи, традиции, бит и начин на живот на хората с различна религиозна принадлежност, етнически, социален и културен произход, политически възгледи и пол посредством методите на неформално образование – казуси, ролеви игри, сценки, симулации, пресъздаване на обичаи, традиции, исторически сцени и начин на живот. Така проектът разкрива ограбващата и ограничаваща сила на предразсъдъците, предубежденията, стереотипите като намалява негативното им въздействие в поведението и живота на младежите, насърчава моралната и ценностна система, разбирателството, приятелството, толерантност, съпричастие и мултикултурно сътрудничество.

 2) да се формират и повишат комуникационните умения и компетенциите на младежите за решаване на конфликти, емпатия, отговорност, критично мислене и медийна грамотност посредством методите на неформално образование – решаване на казуси, ролеви игри, сценки, интерактивни теоретични постановки, работа в групи, екип, двойки, дискусии, споделяне на добри практики, представяне на положителен житейски пример, натрупване на реален личен позитивен опит на младежите и съвместно съжителство в мултикултурната среда. Така у младежите ще се развият необходими умения, компетенции и познания за адекватно социално включване и приобщаване, личностно развитие и реализация, заемане на активна гражданска позиция и съвместно съжителство в мир и взаимообогатяване.

3) да се повиши интересът и готовността на младежите да използват свободното си време за спортни, културни и творчески активности посредством разкриване предимствата им за укрепване и подобряване физическото и психическо здраве и благополучие и представяне на възможностите им за лично развитие, професионална реализация и социално приобщаване чрез масов спорт, култура и творчество.  Така ще се извърши превенция на омразата, нерешените проблеми и отрицателни емоции и мисли у младежите, които са в основата на радикализма, ксенофобията, расизма, тормоза и дискриминацията.

Проектът включва 3 дейности: подготвителни - за набор, селекция и подготовка на участниците; същинска – младежки обмен и последващи - за разпространение на резултатите. 

Младежкия обмен е 8-дневен, в периода 9-18-и септември 2017 г. (включително) и ще се проведе в с. Абланица, България. Дейностите се осъществяват в контекста на съвместно съжителство в мултикултурната и защитена среда за участниците и условно могат да се обособят в 2 основни групи:

1. Дейности за сформиране, развитие и повишаване на конкретни умения, компетенции, специфично познание, придобиване на реален личен опит и впечатления у участниците посредством включване в различни методи на неформални учене – ролеви игри, симулации, драма методи, казуси, споделяне, дискусии, презентации, интерактивни кратки лекции, работа в екип, групи, двойки и др.

2. Дейности за опознаване и разбиране начина на живот, бита, ценностите, морала, традициите и привички на хората от различни религии, етноси, социален и културен произход, политически възгледи и пол, посредством разиграване и представяне на сценки, пресъздаване на традиции, обичаи, бит, представяне на традиционни танци, песни, музика, приказки и др.

„Богатство от различието“ е насочен към младежи в условия на крайна бедност, мюсюлмански и ромски общности, бежанци, мигранти и други младежи с интерес по темите и нужда да развият личните си познания, умения и компетенции, за да бъдат полезни на себе си, на връстници и да повлияят позитивно обкръжаващата ги среда. 

Всички дейности и етапи на проекта се изпълняват в партньорство между организации от 7 страни - SPORT CLUB BISTRITSA-ABLANITSA,България; ASOCIACION PROJUVEN,Испания; Association des Centres Sociaux de Wattrelos,Франция; CITTA DI TORINO, Италия; UNIQUE PROJECT, Литва;  SLOVAK YOUTH FOR TRAVELING, EDUCATION AND VOLUNTEERING (SYTEV),Словакия; SORGEN, Турция. Всеки партньор ще сформира група от своята страна от общо 10 участници – 8 младежи и 2-ма лидери обучители, която да изпрати на младежкия обмен.

Проектът дава възможност на целевите групи да разкрият и проявят своя потенциал, добра и красива същност, вроден талант, уникалност, да сътворят обединение и да предадат напред богатството от различието и многообразието за живот в съвместно мултикултурно съжителство, основаващо се на гражданска солидарност, разбирателство и опознаването на демократичните принципи за толерантност, мир и взаимно уважение, взаимно обогатяване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK