Според Агенцията по заетостта в България безработицата е минимална

Снимка: Infomreja.bg

"2020 г. завърши с най-ниската регистрирана безработица"

Равнището на регистрирана безработица в страната през декември е 6.7% според административната статистика на Агенцията по заетостта. Това е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020 г. Спрямо месец ноември същата година няма промяна в стойността на показателя, а спрямо декември 2019 г. се наблюдава ръст от 0,8 пр. пункта.

В края на месец декември регистрираните безработни в бюрата по труда според данните на Агенцията по заетостта са били 220 292, което е с 1 452 лица повече от ноември. На годишна база увеличението е с 25 577 лица.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 32 607 безработни лица. Освен тях, други 488 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През декември броят на започналите работа безработни лица достигна 12 253, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 8.2%. През изминалия месец 523 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. От започналите работа 81.2% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 26,8% от всички започнали работа, следвани от търговията – с 17,1%, държавното управление – 6,8%, строителството – 4,7%, и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 2 309 безработни лица от рисковите групи – 462 по програми и мерки за заетост и 1 847 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Схемата „Заетост за теб” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, която стартира през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 8 335 лица, като само през декември са сключени трудови договори с нови 751 безработни.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като трети дизайн на 60/40 или ПМС 151/2020 г., изменено и допълнено с ПМС 278/2020 г., и 80/20 или „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, осигуриха запазването на заетостта на повече от 300 хил. заети лица от май до края на декември.

Мярката „Запази ме” за компенсиране заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури само за месец от старта си гарантиран минимален доход на 14 544 работници и служители в над 3100 фирми. 

В присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, през 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки, са включени малко над 15 300 безработни лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 7 572. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (40.0%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.5%),  строителството (7.8%), административните и спомагателните дейности (7.7%), държавното управление (7.6%)  и  финансови и застрахователни дейности (5.1%).

Най-търсените професии през месецa са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; стопански и административни специалисти; монтажници; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; персонал, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения и др. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK