Споразумението за Брекзит одобрено от Европейския парламент

Снимка: Економист

Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство преодоля предпоследното препятствие преди да влезе в сила

Споразумението за оттегляне бе одобрено от Европейския парламент в сряда вечерта с 621 гласа „за“, 49 гласа „против“ и 13 гласа „въздържал се“.

Европейският парламент направи преглед на процедурата за оттегляне до момента и предстоящите предизвикателства, в дебат с държавния секретар по европейските въпроси Николина Бръняц, от Хърватското председателство на Съвета на ЕС, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Коментирайки историческото значение на гласуването, повечето говорители от името на политическите групи подчертаха, че споразумението за оттегляне не е краят на отношенията между ЕС и Обединеното кралство и че връзката между европейските народи е силна и ще продължи да съществува. Те също посочиха, че ще се вземат поуки от Брекзит, които трябва да очертаят бъдещето на ЕС и благодариха на Обединеното кралство и неговите евродепутати за техния принос по време на членството на Обединеното кралство.

Много от участници в дебата предупредиха, че преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство ще бъдат трудни, особено като се има предвид представеният график в споразумението за оттегляне.

Европейският арламент ще има думата в бъдещите отношения с Обединеното кралство

Координационната група на Европейския парламент за Обединеното кралство, водена от председателя на Комисия по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), ще поддържа връзка с Работната група за отношенията с Обединеното кралство на ЕС и ще съгласува дейността си с Комисията по външни работи и Комисията по международна търговия на ЕП. Парламентът ще следи отблизо работата на главния преговарящ за ЕС Мишел Барние и ще продължи да въздейства на преговорите чрез резолюции. Съгласието на целия Парламент е необходимо за окончателното споразумение.

След историческия вот, председателят на ЕП Д. Сасоли заяви: Дълбоко ме натъжава мисълта, че сме стигнали до този момент [...] петдесет години интеграция не могат лесно да бъдат разрушени. Всички ще трябва да работим усилено, за да изградим нови отношения, като винаги се съсредоточаваме върху интересите и защитата на правата на гражданите. Няма да бъде просто. Ще има трудни ситуации, които ще тестват бъдещите ни отношения. Ние знаехме това от началото на Брекзит. Сигурен съм обаче, че ще успеем да преодолеем всякакви различия и винаги да намерим допирна точка.”

За да влезе в сила, споразумението за оттегляне трябва да мине през последно гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Преходният период, който започва на 1 февруари, приключва през декември 2020 г. Всякакво споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде напълно приключено дотогава, за да може да влезе в сила на 1 януари 2021 г.

Преходният период може да бъде удължен още веднъж за период от една до две години, но решението трябва да бъде взето от Съвместния комитет на ЕС и Обединеното кралство преди 1 юли.

Европейският парламент ще трябва да одобри всякакво бъдещо споразумение относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Ако в такова споразумение се посочват споделени компетенции между ЕС и държавите членки, то тогава националните парламенти също трябва да го ратифицират.

Гласуването в пленарната зала на Европейския парламент се проведе като следствие на приключилия процес на ратификация в Обединеното кралство и положителната препоръка от комисията на ЕП по конституционни въпросиВтората част от споразумението за оттегляне защитава правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и гражданите на Обединеното кралство в други държави членки, както и техните семейства.

Според неговите разпоредби, всички социалноосигурителни права съгласно правото на ЕС ще бъдат запазени и правата на гражданите ще бъдат гарантирани през целия им живот. Съответните административни процедури трябва да бъдат прозрачни, безпроблемни и целесъобразни. Мониторингът на изпълнението и прилагането на тези процедури ще се осъществява от независим орган, който разполага с правомощия, равностойни на тези на Европейската комисия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK