„Спомени с вкус” запазват местни обичаи и традиции в Кюстендил

снимки: Сдружение "Партньори - Кюстендил"

Сдружение „Партньори – Кюстендил” продължава изпълнението на проект „Спомени с вкус” или как да върнем вкуса на спомените, подкрепен от Фондация Работилница за граждански инициативи и Фондация „Америка за България” по програма „Живо наследство”.

Основните цели на проекта са запазване, възстановяване и популяризиране на местни обичаи и традиционни за региона на Кюстендил продукти, повишаване на знанията и уменията на местни доброволци за празника Йеремия и свързаните с него действия по правене на подници, както и придобиване на знанията и уменията за месене на зелник и изпичането му в подница.

След направените интервюта с възрастни хора от региона и събраната информация за технологията на приготвяне на подници и зелници, стартира и по-трудната част от проекта – практическата. Да слушаш как се прави зелник е едно, да гледаш как се прави е второ, а да го приготвиш сам вече е съвсем различно!

Пред това вкусно предизвикателство се изправиха доброволци от сдружението, които под вещото ръководство на своите инструктори – Катя Хаджийска и Галя Горчева, преминаха поредица от практически занимания по приготвянето на зелници. Радостно е, че не само дамите, а и голяма част от мъжете се осмелиха да се включат в работилницата за приготвяне на зелници. С всяко следващо занятие успехите бяха все по-осезаемо вкусни!

Подниците бяха поредното предизвикателство! Някои не знаят какво е това, други са чували легенди за вкусен хляб или зелник в подница. Но колко са тези, които са правили подници? Голяма част от доброволците на „Партньори” вече разбраха, че не е толкова лесно, но, напълно в техен стил, това занимание се оказа изключително забавно.

Стъпка по стъпка те извървяха процеса от събирането на глина, обработката и подготовката й, газенето, месенето и оформянето им. Сега предстои най-трудното – тяхното сушене! Надяваме се, че след месец - два ще можем да ги тестваме, коментираха от „Партньори”.

 

снимки: Сдружение "Партньори - Кюстендил"
снимки: Сдружение "Партньори - Кюстендил"
снимки: Сдружение "Партньори - Кюстендил"
снимки: Сдружение "Партньори - Кюстендил"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK