Списъци за членство в сдружение "Басмъ" тръгнаха в Гоцеделчевско

Иван Сабахлъков /правият вляво/, снимка: Infomreja.bg

По настояване на тюнопроизводители от целия Гоцеделчевски регион от вчера стартираха срещите с председателя на "Басмъ" Иван Сабахлъков и ръководството на тютюневото сдружение, което е официално регистрирано и е прието за пълноправен член на Консултативния съвет към Министерството на земеделието и храните. 

На проведената вчера среща в хаджидимовското село Абланица е взето решение поради многото желаещи да се присъединят към сдружението по селата в региона да се пуснат списъци за вписване в тях на нови членове в "Басмъ".

"Решихме да увеличим членовете на сдружението. След тази изкупна кампания хората осъзнаха, че ако хората от бранша не сме сдружени и не търсим заедно правата си, никога няма да ги получим. Освен това ние от сдружение "Басмъ" първи през миналата година рискувахме и засадихме пробно площи с новия гръцки сорт тютюн "Басма" и тъй като желаещите за членство в сдружението и желаещите през 2016 г. да отглеждат гръцкия сорт се увеличават, сдружение "Басмъ" тръгна към своето разширяване", заяви Иван Сабахлъков след срещата в Абланица. 

Според него тези, които отглеждат от новия сорт, трябва да са наясно с договорирането, отглеждането, изискванията на фирмите, които ще го изкупуват, както и с изкупните цени. 

"Трябва бързо да се групираме и да поискаме среща със съответните фирми да ни кажат какво точно искат те от нас и да разберат какво искаме ние от тях. Сдружението ни развива активна дейност, провеждаме срещи с ресорни министри и институции, свързани с отглеждането и реализирането на тютюна и в много от случаите те се съобразяват с нас и предложенията ни", каза още Сабахлъков. 

Той е категоричен, че при коректен диалог между всички страни нещата в сектора ще се подобрят значително. Смята, че на картелите, които се наблюдават между фирмите, трябва да се сложи край, както и проблемите в тютюнопроизводството да се сложат честно на масата и да се решат заедно с производителите. 

"Представители на сдружението сме провели среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Изложили сме нашите виждания и настояваме новите допълнения и промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия да бъдат гласувани и обнародвани преди старта на земеделската 2016 г., за да сме наясно със собствените си задължения като производители и тези на фирмите", заяви още Иван Сабахлъков. 

Според него ако новостите в сектора налагат допълнително обучение, хората са готови да минат и през такова, но продукцията, която произвеждат, накрая да е висококачествена и да е оценена достойно. 

"Ние от сдружение "Басмъ" сме наясно с това и сме готови за въвеждане на нов модел земеделие в България, от което да получаваме добри пари", подчерта Сабахлъков.

 

Тютюнопроизводители, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Tabac08:49 - 15.02.2016
Паразит на гърба на помаците
Tabac08:49 - 15.02.2016
Паразит на гърба на помаците
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK