Мая Манолова влиза в битка и за цената на водата

Снимка: novini.bg

Мая Манолова влиза в поредната битка за правата на гражданите и погва КЕВР за цената на водата. Вече има драстично увеличение в няколко области без обществено обсъждане.

Част от причините се коренят в нормативната уредба, която предвижда, че цените на водата на териротията на една област, където оперира една BиК асоциация, са едни и същи, без да се взема предвид дали става дума за малко населено място или за областния център. Това коментира в интервю за Novini.bg омбудсманът на България.

По думите й има жалби от жителите на повече от 30 населени места в 10 области на България, където са увеличени цените на водата. „Хората са абсолютно прави – особено тези, които живеят в малките населени места, където има гравитачно водоснабдяване. И където не са правени от години никакви инвестиции“, посочи Мая Манолова.

100% и повече повишаване на цената на водата е несправедливо, смята омбудсманът. „Жалбите са придружени с подписки, които са разписани от стотици хиляди българи. Те са готови и на по-крайни действия“, обясни тя. Според Мая Манолова няма логика цената на водата да бъде една и съща, при положение че ситуацията е напълно различна.

„Тук отново проблемът е липсата на възможност за атакуване на тези решения на КЕВР за определяне цената на водата“, посочи омбудсманът. Манолова обясни още, че КЕВР е взел страната на монополиста. Тя обмисля и възможности за атакуването на спорния текст от закона пред Конституционния съд. Вижте цялото интервю с омбудсмана Мая Манолова по-късно тук. По материала работиха Веселина Спасова и Галя Георгиева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK