Съдят двама за присвояване на чужд автомобил и ползване на фалшиви документи

Снимка: Infomreja.bg

Районната прокуратура в Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.И. за присвояване на чужда кола и А.П. – за ползване на фалшиви документи.

Обвиняемият Д.И. (на 27 години) е осъждан за използване на чужд платежен документ и данни от него без съгласието на титуляра, за което му е било наложено наказание една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. През 2016 г. той е бил реабилитиран по право.

В продължение на близо седем години той живял на семейни начала с А.А. Връзката им приключила в началото на 2016 г. През този периода приятелката му придобила лек автомобил „Пежо 206“ на стойност 2500 лева, който бил ползван и от обвиняемия И.

След раздялата обаче всички документи за колата, включително и ключовете, останали у Д.И. Въпреки опитите на А.А. да защити своята собственост, като отправяла молби към него да й върне нейното МПС, тя винаги получавала отказ от негова страна. Освен това обвиняемият я заплашвал вербално – „ще запаля колата, ама няма да ти я върна; ще си понесеш последствията, ако продължаваш да си искаш колата”.

Вместо да върне лекия автомобил на пострадалата, Д.И. пуснал колата за продажба в сайта OLX, с цена от 3 999 лева, и поставил върху него лепенка с обява.

На 13.09.2016 г. обвиняемият Д.И. предал автомобила на другия обвиняем по делото - А.П. (на 26 години), който работел като кредитен консултант в финансова институция. На следващия ден същият прехвърлил правото на собственост върху МПС на В.В., който на свой ред разбрал за продажбата на пежото от поставената на колата лепенка.

„Продавачът“ А.П., се снабдил с пълномощно и необходимите декларации, на които бил придаден вид, че са подписани от пострадалата А.А. и са нотариално заверени. Тези неистински официални документи, заедно с договора за покупко-продажба на МПС, удостоверяващи неговата представителна власт и правото на собственост върху лекия автомобил, той представил пред нотариус, който не се усъмнил в тяхната истинност.

Сделката била изповядана и „новият собственик“ регистрирал придобитата от него движима вещ по надлежен ред.

От заключението на съдебно-графическа експертиза, извършена в хода на досъдебното производство, се установява, че подписите положени в удостоверителните документи, представени пред нотариуса по време на сделката, не са положени от А.А.

Предстои делото да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK