Минимум 1448 лв. заплата за квалифициран работник в строителството

Снимка: КНСБ

Това гласис новият Колективен трудов договор в отрасъла

Нов Колективен трудов договор за отрасъл „Строителство“ бе подписан между социалните партньори от Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване” към КТ „Подкрепа” и Камарата на строителите в България.

Заради усложнената пандемична ситуация преговорите по него са проведени онлайн.  

Въпреки тежката ситуация ние успяхме да надградим стария ОКТД и договорихме по-високи нива на заплащане, заивишени с коефициент от 1,25. През последните 2 г. този коефициент бе 1,15, обясниха от федерацията на строителните синдикати.

Това означава, че месечното основно трудово възнаграждение за сектора ще е минимум 1,25% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1448 лева за квалифицираните производствени работници в строителството.

Договорено е още повишаване на основния платен годишен отпуск на не по-малко от 23 работни дни, повишаване стойността на безплатната храна и/или добавките към нея, ръст на процента на прослуженото време на 1%.

В новия КТД е включено и ново Приложение № 2, свързано с мерки за минимизиране на риска от заболяване при възникване на пандемия на работното място и ограничаване на негативните последици от нея (на база подписания меморандум за сътрудничество) и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK