Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб

Снимка: МС

Борисов: Това, което успяхме да направим, е чудо

Преустановяват се ежедневните брифинги 100 дни след заповедта на министър-председателя за сформиране на Национален оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Благодаря на всички българи за дисциплината, на всички, които бяха на първа линия в борба с пандемията - лекари, сестри, медицински персонал и социални работници. Считам, че навременните мерки показаха добър резултат. Когато фактите говорят, и някои Богове мълчат. Ние се справихме прекрасно в една много тежка пандемия. Надяваме се да няма втори и трети вълни", заяви премиерът Бойко Борисов на сутрешната пресконференция на Щаба.

По думите му с приключването на ежедневните брифинги не се спира предоставянето на информация за ситуацията в страната. Актуалните данни ще се публикуват всеки ден на сайта на Министерството на здравеопазването.

"Това лошо нещо, което се случи на целия свят, а в някои страни все още продължава - като Испания, САЩ, Бразилия, ние го избегнахме. По няколко причини - дисциплината на народа, показахме, че като нация можем да се пазим. Дисциплината, дистанцията и дезинфекцията са основните мерки, които ние спазвахме. Подготвихме си болниците, предпазните облекла, лекарствата. Огомен труд се вложи, но успяхме да третираме болниците по начин, признат от целия свят за най-ефективен, още от първия ден. Това, което направихме, е чудо. И никой друг не успя да го направи. Затова едно голямо благодаря на Щаба", каза още Борисов.

Той подчерта, че Щабът не се разформирова. Ще продължи да работи до 31 декември, за да има готовност за адекватна реакция при всяка една ситуация.

"Информацията няма да бъде спряна, но това непрекъснато включване на Щаба създава чувство на безпокойство. Трябва да се научим да живеем с този вирус, той не е утихнал. Дори в съседните държани той продължава разпространението си. Но ние трябва да се върнем в нормалния живот – това е добре за икономиката, финансите и за всички сектори, а и за психичното здраве на хората", каза още премиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK