Спират да текат нормативно определените срокове за осигурените лица

Снимка: Infomreja.bg

Това важи за периода на извънредното положение

Агенцията по заетостта информира своите настоящи и бъдещи клиенти, че със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, нормативно определените срокове за осигурените лица, каквито са повечето останали без работа, спират да текат за периода на извънредното положение. Заявления, жалби и други документи във връзка с паричните обезщетения могат да се подават по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор към съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Документите, включително и за получаване на обезщетения, ще се смятат за подадени в срок, в случай че са подадени до 14 дни след отмяната на извънредното положение.

Също така със Закона вече се предоставя нова услуга, чрез която хората, посещаващи бюрото по труда за да се регистрират като безработни, могат на същото място да подадат и заявление за обезщетение, без да е необходимо да посещават и офиса на НОИ. Приетите заявления за обезщетения ще се предават на НОИ по служебен път.

Агенцията по заетостта припомня, че регистрация в бюрото по труда може да се заяви и по пощата или по електронен път към бюрото по труда, в което търсещият работа желае да се регистрира по постоянен или настоящ адрес. 

Напомняме, че в условията на извънредно положение бюрата по труда в цялата страна работят и продължават да приемат клиенти в офисите си при засилени предпазни мерки, включително и свързани със спазването на карантинния срок за завърналите се в чужбина. На всички лица, които се регистрират в бюрото по труда, в деня на регистрацията се предлага подходящо за тяхното образование и квалификация работно място, при наличие на такова. В условията на извънредно положение също е налице търсене на работна сила, а заявените работни места са публикувани в сайта Агенцията по заетостта.

Особено важно за лицата, които не ползват електронните услуги на Агенцията по заетостта и/или на НОИ и не се възползват от отложените срокове, е да знаят, че трябва да предвидят повече време за подаване в бюрото по труда на двете заявления за регистрация като безработни и за обезщетения за безработица, както и да разполагат с изискваните документи. Информация във връзка с получаването на обезщетения за безработица може да се намери на официалния сайт на НОИ, както и на посочените на него телефони. 

Агенцията по заетостта продължава призива си „Останете си вкъщи!” и обръща внимание на желащите да посетят на място бюрото по труда, внимателно да преценят личните си възможности, както и рисковете за собственото си здраве и здравето на хората около тях в периода на прилагане на засилени мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK