Пътуващо кино "Натура 2000 на колела" гостува на 2. март в Гоце Делчев

Колаж: Infomreja.bg

Пътуващото кино „Натура 2000 на колела“ ще гостува в Гоце Делчев в началото на март.

С любезното съдействие на община Гоце Делчев и НЧ „Просвета“ на 2. март (петък) ще бъде представен филмът „Те отлитат“ в две прожекции. Първата е от 13:30 часа за ученици от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, а втората от 18:00 часа за всички, които желаят да видят красиви картини от нашата природа.

Входът и за двете прожекции е свободен. Мястото е малката зала на НЧ "Просвета".

Филмът „Те отлитат“ е част от програмата на пътуващо кино, организирано от Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета“, като част от проект „ПрироДА“, изпълняван към програма „LIFE“ на ЕС, съобщи за ИНФОМРЕЖА председателят на гоцеделчевския клон на БДЗП- Димитър Попов.

„Те отлитат“ е кратка 40-минутна разходка из красиви кътчета на природата на България – домове на няколко вида птици, които вече са в списъка на изчезващите видове.

В пет кратки серии, обединени в един филм, режисьорът Симеон Цончев представя най-дребната гъска в дивата природа – червеногушата, по време на зимуването й в Североизточна България.

Земите край Тюленово и около езерата Шабла и Дуранкулак всяка студена зима се изпълват с огромни ята на червеногуши гъски.

След това фокусът се измества към противоположния край на страната – Северозападна България и в него попада белоопашатият мишелов и внушителните Белоградчишки скали.

Филмът е и разказ за тромавите белоглави лешояди и по-дребните от тях египетски лешояди, които обитават скалите от каньона на река Арда в Източни Родопи.

След кратко пътуване в посока Югоизточна България вниманието се насочва към Сакар, където властва царският орел.

Пътешествието с „Те отлитат“ завършва край Бургаските езера, където огромни ята от розови и къдроглави пеликани летят над панелните блокове на морския град и хилядни ята на бели щъркели преминават на есен, придвижвайки се към зимните си квартири.

„Натура 2000 на колела“ – пътуващо кино, има за цел да срещне българската публика в много на брой малки и големи населени места в страната с филми, които разказват по увлекателен начин за красотата и богатството на нашата природа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK