Водното дружество в Гоце Делчев – отличник, изпълнило 66 % от инвестиционната програма за 2017 г.

Снимка: Infomreja.bg

Водното дружество в Гоце Делчев се оказа отличник. Към днешна дата е успяло да изпълни 66 % от инвестиционната програма за 2017 г.

Това съобщи управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, инж. Росица Димитрова.

На територията на община Гоце Делчев са ремонтирани водопроводи на улиците „Тодор Каблешков“, „Места“, „Цар Симеон“, „Пейо Яворов“ и „Хр. Матов“, както и съоръжения в селата Мосомище и Брезница, с обща дължина 1075 метра.

Ремонти на уличен водопровод са извършени и в Гърменско – в селата Дъбница, Дебрен, Балдево и Гърмен – общо 1252 м.

В населени места на община Сатовча са отремонтирани 803 м водопровод, а в Хаджидимово – 333.

Така за район Гоце Делчев до момента са обновени 3463 метра водопроводна мрежа при предвидени 5260 м за цялата година.

Изпълнението на инвестиционната програма за райони Благоевград и Разлог е между 43 и 45 %.

„Движим се с добри темпове и се надяваме да приключим всички дейности навреме“, посочи още шефката на ВиК-Благоевград.

Тя подчерта, че към момента няма нито едно населено място в обслужваните от водния оператор 10 общини в Пиринско с нарушено водоподаване. Направи уговорка, че трайното засушаване традиционно идва в края на август.

Димитрова обаче призна, че заслуга за това имат и падналите в последните дни обилни дъждове.

По думите й проблемите с недостига на вода в гърменските села Балдево и Ковачевица са били заради високите температури и свръхпотреблението на вода за напояване, а причината за спряното водоподаване към местната църква в Балдево, както ИНФОМРЕЖА писа, бе в липсата на ипса на партида и водомер.

От ВиК многократно са правили предписания за откриване на партида в храма, но едва сега настоятелството подало молба за отчитане на разходваната вода. От дружеството дори открили партида и монтирали водомер за своя сметка.

„Това не е каприз, това е необходимост. Важно е да се знае, че водата, която подаваме, е за питейни нужди, а много хора недобросъвестно я използват за поливане на земеделски култури, като по този начин ощетяват и съселяните си, живеещи в по-високите части на населените места“, коментира Росица Димитрова.

При големите жеги водното дружество е поискало съдействие и от общинския кмет Минка Капитанова за издаване на заповед, с която да се ограничи използването на питейна вода за поливни нужди, но тя отказала.

„Трудно ни е и с ромските махали, но при добра организация и там вече имаме напредък. Докато съм управител, няма да допусна определени групи от хора да се ползват с привилегии“, категорична бе Димитрова.

През август в Благоевград предстои ремонт на 400 м водопровод и реконструкция на шахтата в началото на алеята за парк „Бачиново“.

„Това е много важен проект, тъй като се отнася за една от най-критичните точки, свързани с доставянето на вода за целия град. Надявам се строително-ремонтните дейности да приключат за около седмица“, каза още Росица Димитрова.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK