Вили на Блажиево и Грамаде застрашени от огъня (СНИМКИ + ВИДЕО)

Огънят прехвърли билото към Блажиево

Пожарът от "Феник Ресурс" се разпространи светкавично

Доброволци, пожарникари и местни гасят пореден час пожара в Дупнишко.

На разклона между Блажиево и Грамаде огънят стигна до пътя.

Плевня изгоря в землището на Пульова воденица, където хората са евакуирани. Полицаи не допускат преминаването на автомобили в района.

Около 30 местни доброволци са в очакване да гасят огъня, за да не достигне до селата.

Застрашени са вили, намиращи се във високата част на двете села.

Огънят се разпространява за минути. Спомага му силният вятър. Всичко в района е задимено, във въздуха има сажди, а димът обгази и Благоевград.

Местните споделят, че не са виждали подобен пожар. Винят депото под моста на магистрала „Струма“ за създаденото бедствие.

Кметът на Блажиево също е накрак. В готовност са да гасят всички хора, ако се наложи. Огънят се разпространява на около 4 км гориста местност.

Преди час получих сигнал от зам.-кметът на общината, че в Дупница има пожар и да се организира гасаческата група, които са на място тук. Надяваме се да не прехвърли отвъд реката и да не направи по-големи щети. Имаме около 30 човека. В близост има вили, които искаме да спасим. Пролетта също имаше пожар, които не беше в такива размери, каза Пламен Караканов.

Многократно съм правил забележки за тази фирма. Имаме докладни да подавани сигнали. Имаме 4 села в околността, които са застрашени – Блажиево, Грамде, Камена и Усойка.

В Пульова воденица има около 20 човека, които са евакуирани. Не се съобщава за пострадали, допълни кметът на Блажиево за ИНФОМРЕЖА.

Днес в 17,53 ч. от МВР-Кюстендил, съобщиха за силно задимяване в района на АМ „Струма“ след възникнал пожар в депо за вторични суровини, собственост на „Феникс Ресурс“. По-рано през деня пожар пламна над тунела при Дупница. Той е локализиран. Засегнати са около 50 дка гора.

Пожарът от депото се разпространи бързо и достигна до билото, делящо го с Блажиево и Грамаде.

Утре ще бъде образувано досъдебно производство за пожара във „Феникс Ресурс“. Според собственика става дума за умишлен палеж.

В 20 ч. кметът на Дупница Методи Чимев обяви частично бедствено положение за част от територията на община Дупница.

Срокът на частичното бедствено положение е до 24.00 ч. на 14.08.2019 г. за провеждане на необходимите неотложни аварийно-възстановителни работи.

Автомагистралата остава затворена за преминаване на МПС-та, за обходен път се използва Е-79. "Засега нямаме информация за опасно високи нива на отровни газове. Очакваме резултати", коментира зам.-кметът на Дупница, Крум Милев.

Главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и ЗН" ръководи гасенето. Той съобщи, че мостът на АМ "Струма" засегнат от пожара е силно увреден и преминаването по него е невъзможно.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

ВИДЕОТО ВИЖТЕ ТУК

 

 

 

Въздухът е много замърсен
Хората използват предпазни средства
Парчета пепел, падащи от въздуха
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Полиция не допуска хората до вилите им
Дървета и храсти горят
Доброволци в очакване

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK