Спектакълът "Вампир" на благоевградска сцена

Снимки: ДТ "Никола Вапцаров"

На 20 април от 19:00 часа Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград представя на голяма сцена „ВАМПИР” от Антон Страшимиров.

По-рано този месец актрисата на Благоевградски театър, Албена Чобанова, получи награда "ИКАР" 2017, в категорията ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ за Малама във „Вампир“, режисьор Маргарита Мачева.

Въздействащият спектакъл откри театралния сезон в Благоевград през октомври 2016, а няколко дни по-късно бе селектиран и взе участие в Международен театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/. Това беше началото на редица участия във фестивали и награди за екипа на представлението.

През месец май „Вампир” го очакват две нови фестивални участия. Преди няколко седмици стана ясно, че представлението е селектирано за МФ Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА – Шумен 2017 и МФ „Тара-ра-бумбия”- Благоевград 2017.

През погледа на щатния режисьор Маргарита Мачева „светът в пиесата е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.”

Върхово постижение в драматургията е „Вампир” на Антон Страшимиров. Пиесата е играна на театрална сцена преди да бъде отпечатана в книжно издание.

Страшимиров казва, че е написал драмата за една седмица, а я е редактирал след това три месеца. Поставена е на 3 април 1901 г. от трупата на „Сълза и смях”, в салона на „Славянска беседа” в София.

Авторът многократно преработва финала. В първото издание Жельо е убит на сцената, Вела полудява, а Динко е хванат и завързан от самата Малама. В следващо издание, от 1929 г., авторът нанася промени, като решава трупът на Жельо да се изнася навън, а Вела да бъде отвлечена от Динко. Това е и последната авторова редакция на текста, според която той се печата и до днес.

Финалът на „ВАМПИР” в ДТ – Благоевград е ново решение на Маргарита Мачева, а публиката ще може да го види само след няколко дни.

Сценичен вариант и постановка - Маргарита Мачева

Сценография - Георги Славков

Музика - Пламен Мирчев – Мирона

Художествено осветление - Стайко Мурджев

Дизайн и предпечат на плаката - Ивайло Николов

Фотография - Александър Терзиев

В ролите:

Малама - Албена Чобанова

Вела - Лили Сучева

Марко - Лъчезар Кацарски

Марковица - Биляна Дилкова

Жельо - Зафир Раджаб (гост)/ Илия Павлевчев

Динко - Кънчо Кънев

Представлението не се препоръчва за лица под 14-годишна възраст.

Билети на касата на Драматичен театър "Н.Вапцаров" - Благоевград или в мрежата на bgbileti.com

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK