Спецпрокуратурата влезе в Държавна агенция за българите в чужбина, претърсват и в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души са задържани днес в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията.

По информация на БНР разследването е започнало по сигнал, получен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество, преди около четири месеца.

Според източници -  в групата, освен представители на Агенцията за българите в чужбина имало и посредници, които намирали хора, желаещи да получат българско гражданство, без обаче да имат български корени. Именно заради тези посредници са били обиските в Плевен и Кюстендил, освен тези в София.

Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистински документи за българския им произход. Така, без да имат право на това, те са получавали българско гражданство и свободно движение на територията на целия Европейски съюз.

Тарифата била 5000 евро, като според нашата информация на ден са били издавани по тридесетина такива фалшиви удостоверения. Тепърва ще се изчислява каква е генерираната печалба, както и колко граждани на Украйна, Македония и Молдова неправомерно са получили българско гражданство.

Засега институциите, ангажирани с акцията, мълчат официално, като все още не е ясно - дали днес или направо утре ще има и подробности за престъпната група в Агенцията за българите в чужбина. 

По-рано днес

Специализираната прокуратура влезе в Държавна агенция за българите в чужбина по подозрения в корупция. По информация на NOVA е задържан председателят на агенцията Петър Харалампиев. 

Акцията е във връзка със сигнал, по който се работи от няколко месеца. Става въпрос за това, че в агенцията се издават документи за български произход не по надлежен ред. Цената на един такъв документ е била 5000 евро и са издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна и Молдова.

Следствени действия се извършват на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания,обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления.  

Председател на Агенцията в момента пое ръководството през май 2017 г. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе зам. областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе“.

Още през февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход.

От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура. /Vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK