Гешев: За мен е чест, че политици атакуват прокуратурата

Снимка: Прокуратура

Вместо да се обединим, ние се разединяваме, каза Гешев

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха гр. Шивачево, Сливенска област, във връзка с провеждаща се операция срещу битовата престъпност в региона. В разговор с жители на населеното място Иван Гешев изрази съжаление за случилото се с 87-годишна самотно живееща жена, станала жертва на изнасилване от 19-годишен рецидивист. Извършителят на престъплението е установен и е с наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”. Пред журналист главният прокурор коментира, че работата на прокуратурата и МВР по противодействие на този вид престъпна дейност продължава, като данните показват, че за първата половина на годината е налице спад с над 20% спрямо същия период на 2019 г. 

Иван Гешев благодари на служителите на полицията, които след като бяха на “първа линия” през месеците, в които страната бе в извънредно положение във връзка с разпространението на коронавируса, сега охраняват обществения ред при провеждащите се протести. Главният прокурор отново коментира, че подкрепя правото на гражданите да протестират, но не и провокациите, които са мотивирани от лица, укриващи се от българското правосъдие.

В отговор на журналистически въпроси във връзка с изявления на президента, Иван Гешев припомни, че Пленумът на Висшия съдебен съвет, Прокурорската колегия и прокурори от цялата страна са изразили ясно становище за необходимостта от нормализиране на отношенията между институциите.

“Уважавам българските институции, а това дали други атакуват институцията прокуратура на Република България, е проблем на тези, които го правят. Както е казано, който сее вятър ще пожъне буря. Дали някой политик атакува прокуратурата, за мен това е чест, че политици атакуват прокуратурата. Видяхме какво се случи по време на това, което наричаме Преход след 1989 г. и знаем, че беше причинено основно от българската политическа класа и тези новобогаташи и олигарси”, посочи Иван Гешев.

“Вместо да се обединим, ние се разединяваме и се борим не за себе си, а в името на една шепа олигарси и политическа мафия, които искат да продължават да крадат, както през изминалите 30 години. Това няма да стане”, категоричен бе Иван Гешев.

Главният прокурор припомни, че са изминали едва шест месеца от началото на мандата му и бе категоричен, че действията на прокурорите по противодействие на престъпността ще продължат, без значение от социалния статус на извършителите. 

“Аз съм съгласен с нашите партньори от САЩ, че няма хора над закона. Така че това, което прави прокуратурата и реакцията, която виждате, е от това, че прокуратурата особено активно си върши работата. Върнете се назад с две години , бихте ли си помислили, че хора като Черепа, Бобокови, Цветан Василев, Арабаджиеви, Баневи, Миньо Стайков, като министъра и зам.-министъра на околната среда и водите, съветници на президента, ръководителя на Държавната агенция за българите в чужбина, шефа на Държавната комисия по хазарта, ще са обвиняеми и подсъдими и голяма част от тях ще бъдат изправени пред българския съд. Никой не би си го представил. Това, което се случва, е една обяснима и очаквана реакция срещу работата на прокуратурата”, посочи още Иван Гешев.

“Войната на прокуратурата е с престъпността под всичките й форми, независимо кой я извършва, дали става въпрос за дребен служител от президентството или става въпрос за министър, или заместник министър от квотата на ГЕРБ, или става въпрос за социално слаб български гражданин, извършил престъпления, подходът на прокуратурата е и ще продължи да е еднакъв към всички. Съгласявам се с посолството на САЩ и ще повторя какво казаха те „никой не е над закона“ и българската прокуратура ще продължи да показва, че това е така”, категоричен бе Иван Гешев.

В гр. Шивачево главният прокурор и главният секретар на МВР разговаряха и с общинското ръководство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK