Кюстендилските русофили и антифашисти с гневна декларация срещу позиция на МВнР

Снимка: МВнР

"Това е целенасочена антибългарска провокация, която е петно за името на България!"

Общинските организации на Национално движение "Русофили" и Българския антифашистки съюз в Кюстендил излязоха с декларация срещу съобщение, публикувано на официалната страница на Министерството на външните работи на 3-ти септември.

Поводът е организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември - „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

Декларацията е адресирана до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, Народното събрание, Посолството на Руската федерация и до медиите. Тя гласи:

"Изумени сме от „съобщението“ на МВнР. Ние осъждаме кощунствения текст и се разграничаваме от представената „позиция“, която е израз на реваншизъм и е в услуга на чужди интереси. По своята същност тя е целенасочена антибългарска провокация, която подкопава честта и достойнството на народа ни и е петно за името на България! Част е от хибридната война на Запада срещу Русия.

Тонът е враждебен, надменен и манипулативен. Документът си позволява не само да изкривява историческата истина, но прави и чисто идеологически внушения за „щиковете на Съветската армия, донесли репресии, деформации и откъснатост от динамиката на развитите европейски държави”. Не е работа на Външното министерство да оценява каква изложба се организира на територията на чужда страна, каквато е едно посолство.

Мисията на дипломатите е да градят, а не да развалят отношенията с дадена страна. Подобно поведение може да има тежки политически и икономически последствия както сега, така и занапред. Над 80 процента от нашите сънародници пазят в сърцата си благодарност за великия подвиг и пролятата кръв от нашите двойни освободители. Не може на нашите граждани да се натрапват подобни пасквили или да се обвързват с такива твърдения.

Не бива да се подценяват хората, те могат да различат истината от лъжата, която ни залива отвсякъде! Освен всичко друго, документът поставя под съмнение искреността на правителството в българо-руските отношения. Затова хората се питат: това позицията на цялото правителство ли е и министър-председателят споделя ли я?

Ние решително заклеймяваме продължаващото поругаване на паметници и паметни плочи на антифашисти и руски воини, неофашистките прояви и шествия под носа на местната и централна власт, непрестанната медийна русофобия, натрапчивата политика на влошаване на българо-руските отношения, обслужваща антибългарски интереси.

Категорично отхвърляме вихрещия се пещерен антикомунизъм в страната. Осъждаме опитите за изопачаване, манипулиране и пренаписване на българската история под благовидни предлози, включително и грубите изкривявания в учебниците. Не бива да се позволява да се чертаят нови разделителни линии в българското общество!

Не може до безкрайност да се повтарят русофобските клишета, присъщи на щедро захранваните отвън НПО-та, агентите на външно влияние и заинтересовани чужди централи, целящи окончателно ликвидиране на националния ни суверенитет! Не бива да се допусне присъединяването на България към източния блок от няколко държави, най-вече Полша, прибалтийските страни и Украйна, агресивно настроени спрямо Русия.

Всеки, който мълчи след профашисткото, антибългарско, антируско изявление на Външно министерство, е съучастник в покушението срещу историческата истина", се казва още в декларацията на Общинската организация на Българския антифашистки съюз с председател Емилия Васева и Общинската организация на Националното движение "Русофили" в Кюстендил - Николай Ковачев.

ИНФОМРЕЖА публикува и съобщението на МВнР:

По повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, МВнР заявява следното:

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия.

Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“

 

Снимка: НД "Русофили" - Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK