Сблъсъци и арести при протестите в центъра на София

Снимка: БГНЕС

Напрежението ескалира няколко часа след началото на демонстрациите

До сблъсъци и арести се стигна при протестите в центъра на София в петък вечерта. Напрежението ескалира няколко часа след началото на демонстрациите.

Първият протест започна пред Президентството. Хората там се обявиха в подкрепа на президента Румен Радев и за оставка на кабинета.

Малко по-късно на контрапортест излязоха активисти на ГЕРБ от цялата страна в защита на премиера Бойко Борисов и легитимно избрания кабинет. Демонстрацията започна под прозорците на властта. За протеста имаше организация и с автобуси от Бургас, които дойдоха на жълтите павета. 

След изказванията на президента и премиера пред множеството респективно на "Дондуков" 2 и "Дондуков" 1, възникна и леко напрежение между двете групи. Протестиращи пред Президентството опитаха да пробият полицейския кордон, за да стигнат до демонстрантите отсреща. До сериозни ексцесии не се стигна.

Минути по-късно протестиращите тръгнаха към Народното събрание и Орлов мост. Оформиха се два отделни лъча.

Първата пресечна точка, при която се стигна до сблъсъция, беше зад храм-пмаетника "Александър Невски". Групата протестиращи пред Президентството опитаха да спрат автобусите с протестиращи, пристигнали в София в подкрепа на правителството. Стигна се и до хвърляне на камъни срещу полицаите и превозните средства. Жива верига от униформени обаче предотврати сблъсъка.

След това демонстранти се отправиха към "Орлов мост" и за кратко блокираха ключовото кръстовище там.

Протестиращите, които се бяха събрали пред "Александър Невски", малко след 21 часа се отправиха по бул. "Дондуков" в посока Министерския съвет. Те заявиха, че протестират срещу властта от всякакви "политически цветове" и се заканиха на следващия протест да бъдат по-организирани.

Малко след това протестиращи влязоха в остър сблъсък със силите на реда в района между булевардите "Раковски" и "Дондуков". Протестиращите блокираха изцяло движението на кръстовището. Бяха спрени дори и трамваите. Полицията опита да разпръсне множеството, но без успех. Оттам премина и един от автобусите със поддръжници на кабинета и демонстрантите го замеряха с бутилки. Именно тогава и на това място се стигна и до два ареста, които камерата на NOVA засне. Задържането на втория закопчан с белезници мъж беше посрещнато с бурни скандирания.

Протестиращите пред "Орлов мост" се разделиха на две. Едната половина се отправи към Народното събрание, а останалите - към сградата на Българската национална телевизия.

Полицейски кордон пренасочваше протестиращите в района на Националната библиотека.

Един от демонстрантите разказа пред NOVA, че е бил бит след като е казал лоши думи за БСП. Не успя да посочи обаче от коя част от протестиращите е бил нападнат.

Малко преди 23 часа, след опит за пробиване на полицейския кордон, заваляха стъклени бутилки. Има и ранени полицаи. Около петима души са арестувани. След това протестиращите бяха изтласкани от полицията от "Дондуков" 1. /nova.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK