Архиерейска вечерня с молебен в кюстендилския храм „Успение Богородично“

Снимки: Св. Митрополия

Преди началото на вечерната служба тържествено бе внесена в храма иконата на Св. Богородица "Казанска"

Отслужиха молебен канон на Св. Богородица по програмата за съборни богослужения на Софийска митрополия в храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската вечерня и Богородичния канон бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, иконом Генади Генадиев, протойерей Светослав Григоров, предстоятел на храма, протойерей Даниел Ханджийски от храмовото духовенство, свещеник Стефан Георгиев, свещеник Тодор Точев, свещеник Иларион Йорданов, свещеник Спас Рангелов, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха софийски дякони и клиросни певци под ръководството на д-р Андрей Касабов.

Преди началото на вечерната служба тържествено бе внесена в храма иконата на Св. Богородица "Казанска" от гр. Самоков, която по решение на епархийското ръководство тази година присъства на съборните богослужения.

Десетки местни християни и гости на града посрещнаха Богородичната икона и съучастваха молитвено във вечерното богослужение.

След молебния канон бяха постригани за четец, певец и свещоносец на Българската православна църква Божиите раби Стефан и Димитър.

Със слово в края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като сподели и укрепващи слова в дните на усърден пост: "Застанали пред образа на Божията Майка, нека се молим пред Нея и да получим единство, единомислие, мир, спокойствие, любов и всеки онова, което му е потребно за спасение и вечен живот."

От своя страна и от името на духовенството и местните християни архимандрит Исаак благодари на всички, организирали празника, и най-вече на Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за благодатната служба и укрепващите слова, като поднесе на владиката кошница с цветя и попроси архипастирските му молитви.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK