Ръкоположиха нов свещеник в Рила! В църквата пазят чудотворна икона на Божията майка

Снимки: patriarshia.bg

С архиерейска св. литургия, офикии и свещеническо ръкоположение бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в Рила. Градът в подножието на Рилската св. обител е едно от последните селища, които влизат в диоцеза на Софийска епархия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Българския Неофит празничната св. литургия в чест на Мирликийския Чудотворец бе въглавена Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий от Видинска епархия, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия- ик. Георги Паликарски, ик. Димитър Димитров - енорийски свещеник на с. Стоб, протойерей Стефан Костов- предстоятел на храма, протойерей Димитър Айдаров, свещеник Пламен Костадинов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев от София и трима дякони: йеродякон Вартоломей, дякон Лука и дякон Иван Айдаров от Дупница.

На празничното богослужение присъстваха десетки жители на Рила, сред които кметски служители и дарители на храма.

Храмът в Рила представлява голяма трикорабна базилика с интересна вътрешна архитектура и стенописи. Той е построен през 1885 г. с помощта на местни жители (както гласи един надпис на външната страна на храма) и с дарения на сдружение „Орач”, сформирано по онова време от земеделци. Осветен е през 1892 г. в присъствието на цар Фердинанд. В него се вижда майсторството на иконографите от Самоковската школа, както и изяществото в творбите на известния дърворезбар Алекси Рилски.

В църквата има икона на Божията майка „Троеручица”, поставена на проскинитарий, която се почита от местните като чудотворна. Затова свидетелстват и нанизите от различни по вид и големина златни пендари, окачени върху образа.

В началото на литургията еп. Поликарп отличи с офикия „иконом“ предстоятеля - протойерей Стефан Костов, който вече трийсет години се е посветил на пастирско служение.

Новият иконом Стефан Иванов Костов завършва през 1987 г. Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, гара Черепиш, а след това през 1994 г. успешно се дипломира в Богословския факултет на СУ. Ръкоположен е през март 1990 г. за дякон, а месец след това и за свещеник. След кратък обучителен богослужебен стаж той е въдворен за енорийски свещеник в гр. Рила, където вече тридесет години духовно обгрижва жителите на града.

С офикия „протойерей” владиката награди енорийския свещеник Пламен Костадинов, който служи вече двайсет години като духовник на БПЦ. На двамата отличени духовници епископът пожела ревностно служение в св. олтар и всеотдайна душепастирска грижа за повереното им Христово стадо.

По време на литургията викарият ръкоположи за свещеническо служение дякон Иван Димитров Айдаров от Дупница. Новият свещеник е роден през 1979г., основно образование придобива в с. Сапарево, а средно завършва в техникум в Дупница. През 2016г. записва бакалавърския курс на Богословския факултет на СУ и понастоящем е в трети курс на висшата ни богословска школа.

Владиката го настави да бъде ревностен в своето ново служение, да спазва обещанието, което дава с приемането на духовната власт и да служи на Бога като проповядва според силите и възможностите си св. Евангелие. „Нека служението ти да бъде за радост, за гордост и за пример!" - каза още владиката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK