Благоевград запазва неутралитет във въпроса по излизането на Петрич и Струмяни от ВиК Асоциацията

Снимка: Стоп кадър, Дартс

ОбС-Благоевград, гласува извънредно днес

Една единствена точна гласуваха днес на извънредна сесия съветниците от Благоевград.

Тя бе свързана с участието на Община Благоевград на извънредното заседание на ВиК Асоциацията, което се свиква заради излизането на Община Петрич и Струмяни от нея.

Общо 4 точки ще бъдат гласувани на това заседание, което ще се състои на 27-и февруари. Две от тях са именно за излизането на двете южни общини от ВиК Асоциацията, а останалите две са по приемане на годишния отчет на Асоциацията и Бюджета ѝ.

Комисията по бюджет и финанси към Община Благоевград е внесла предложение всички точки от дневния ред на заседанието да бъдат гласувани „за“ от представителя на Община Благоевград в сдружението – а именно кметът Румен Томов.

От своя страна Томов е внесъл следното предложение – първите две точки да бъдат гласувани „за“, но точките относно излизането на Петрич и Струмяни да бъдат гласувани с „въздържал се“.

В началото на днешната сесия на съветниците в Благоевград Гергана Янчева (БСП) отправи питане дали ако бъдат променени границите на територията, обслужвана от ВиК Асоциацията, ще бъде увеличена и цената на водата и дали ще се промени бизнес плана, приет преди излизането на двете общини.

На сесията бе поканена Росица Димитрова – управител на „ВиК Благоевград“, която даде отговор на въпросите на Янчева.

Единици са тези, които се интересуват от проблемите във ВиК сектора, започна Димитрова. Тя обясни, че съществуването на Асоциацията е създадено със закон, а самата асоциация е създадена 2015 г., като през 2016 е подписан договор с оператора ВиК.

Тази Асоциация е национална стпратегия към потребителите, уточни Димитрова, като обясни, че състоянието на мрежата е тежко.

Ако не получим средства от ЕС, единствен вариант е национално финансиране, през ОбС и през цената на водата. Всички знаете до какъв социален аспект водят тези неща. Наложително е Община Благоевград да остане в Асоциацията, подчерта Димитрова.

Националната стратегия предвижа окрупявване. Моят съвет е да не пристъпвате към взимане на едно неинформирано решение. Цялата обособена територия в областта страда от решенията, взети от Петрич и Струмяни, допълни Димитрова.

Димитрова каза още, че за неизграждането на пречиствателни станции ще има глоби от ЕС.

Трябва да се изискат тези глоби от общините, които не са в Асоциацията. 159 млн. лева са необходими за ВиК мрежата в Петрич. Сами разбирате, че тези пари не могат да дойдат от общинските бюджети. Националното финансиране е крайно недостатъчно.

От 1 февруари 2019 оперираме в Община Струмяни. Имаше стачни действия, едва ли не сме незаконен оператор. Но за съжаление хората от общинската администрация не си направиха труда да обяснят на хората за ползите. Да, цената се повиши, но пък качеството на питейната вода – също. Селата, които поехме да експлоатираме в Струмяни, бяха изключително тежко състояние, обясни Димитрова.

Ако излязат Петрич и Сандански, трябва да се преработи бизнес планът, стана ясно още от думите на управителя.

Димитрова обясни, че на Община Благоевград са необходими малко над 200 милиона за рехабилитация на мрежата. А за цялата обособена територия – над 900 милиона лева.

Гергана Муртова изрази съмнение, че Община Благоевград ще получи такива средства. .

Албина Анева заяви категорично: „Против Асоциацията винаги съм била. Аз ще подкрепя решението за излизане от Асоциацията“.

След пристъпило гласуване от 32-ма „за“, 1 – „против“ и 3-ма „въздържали се“, бе прието решението, предложено от кмета Томов, на извънредната сесия на ВиК Асоциацията Благоевград да запази неутралитет в гласуването за излизането на Петрич и Струмяни от водната асоциация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK