Спецакция в ДАИ-Перник, година по-рано ГДБОП нахлу в ДАИ-Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Прокурори от Специализираната прокуратура и служители в ТЗ БОП-Перник, започнаха действия по разследване в Областна дирекция на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в град Перник.

Досъдебното производство на Специализираната прокуратура е образувано срещу лица, за които има данни, че участват в организирана престъпна група за подкупи.

Извършват се претърсвания, изземвания, разпити на свидетели.

Миналата година на 24 април в Благоевград ГДБОП нахлу в сградата на ДАИ. Задържани бяха общо 10 служители на Инспекцията.

На 13 февруари тази година разследването срещу тях приключи.

Разследването установи, че те са искали и приемали подкупи от транспортни фирми в региона, за да не им бъдат съставяни наказателни постановления и налагани глоби до 5000 лв. за допуснати сериозни нарушения. Исканите подкупи са били най-често по 300 евро от фирма.

За целта управителите на набелязаните транспортни фирми са били уведомявани, че предстои да им бъде извършена проверка, както и какви документи трябва да представят на инспекторите. Най-често сред предоставяните за проверка документи бил вмъкван плик с поискания подкуп.

За да отчетат и дейност, инспекторите налагали на фирмата глоба за дребно нарушение, обикновено от 200 лева. По тази схема участниците в групата получавали и разпределяли помежду си до 1200 евро на ден.

По искане на Специализираната прокуратура служителите са отстранени от длъжност след привличането им като обвиняеми. Към момента те са с наложени от Специализирания наказателен съд парични гаранции в различни размери.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK