ОбС помага на Томов с Програма за развитие на Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

„С приоритизиране се решават тези проблеми“, заяви Илиев

Общинските съветници от всички политически представени партии в Благоевград предложиха план за развитие на града в помощ на кмета Румен Томов.

„Кметът не спази закона и не представи програмата си за развитие на общината“, заяви председателят на ОбС – Андон Тодоров.

Негови събеседници бяха Кирил Илиев – ГЕРБ, Исмет Узунов – ДСП, Павлин Янкулски и Георги Корчев.

Всички те представиха новата програма, която е внесена като първа точка от дневния ред за разглеждане на утрешната сесия на ОбС.

Според съветниците програмата е съобразена с желанията на гражданите от поне 10 години насам и след съгласуване с кметските наместници и кметове в общината. Всеки от кметските наместници е имал право да предложи 3 неотложни за решаване проблема, които са заложени в програмата като приоритетни за всяко населено място.

Някои от кметските наместници не са дали свои предложения заради политически пристрастия и убеждения, твърди Тодоров.

Програмата съдържа точки от всички сфери – образование, здравеопазване, инфраструктура, икономика.

Присъстват още предложения за промени на структурата на общинската администрация и оптимизация на работата ѝ, както и обновяване на сайта на Общината за по-лесен и бърз достъп на гражданите до важната информация.

Сред основните обаче точки, които бяха подчертани от всички представители на партии и председателя, са озеленяването на града, доизграждането на ул. „Промишлена“, ремонтът и изграждането на нови улици.

Тодоров представи и идеята за райониране на града и избор на районни кметове, както в големите градове. Според Тодоров в район „Изток“, например, могат да попаднат кварталите „Еленово“ и „Струмско“, които да имат кмет по район.

Илиев подчерта, че програмата е изцяло отворена за промени и предложения и се надява поне 20% от точките да бъдат приети и решени от кметския екип.

Сред заложените от ГЕРБ точки, сподели Илиев, са именно такива, свързани с благоустройството, актуализацията на Общия устройствен план, облекчаване на трафика.

Тодоров бе категоричен „Искаме да помогнем на кмета и програмата да остане и след изборите през пролетта“.

Исмет Узунов призова всички граждани да сигнализират за проблеми – устно или писмено, защото има „висящи“ сигнали на жители на общината от 2014 г.

Сред предложенията на Павлин Янкулски са пък създаването на коледен кът с дребни животни в град, както и културен кът пред театъра. И още – уеб библиотека, поставяне на информационни табели за културните и историческите места в града и общината, развитие на спорта и спортния туризъм, дори и обособяване на парк от Младежкия дом до Бачиново.

Обсъдена бе и идеята за „отварянето“ и реновирането на прословутия парк „Македония“.

Идеите на Георги Корчев пък са насочени изцяло към медицинската и асистентска помощ за тежко болни лица, възрастни и самотноживеещи хора. Предоставяне на общинските жилища на медицински лица, предоставяне на безплатен интернет и телевизия на хора, които нямат такива възможности.

От пресконференцията стана ясно още, че по темата с дигитализацията има „дупки“ на местно ниво. Кметствата в селата около града нямали интернет, както и технически сътрудник. Съветниците предлагат още да бъде поставено видеонаблюдение, свързано с МВР, на входовете/ изходите на селата и в центъра. Това би струвало около 10 000 лв. А за покриване на основните проблеми и селата сметката възлиза на около 400 000 лв., в които се включват и решаването на проблемите и на общинските дружества. Работата по справянето с тези препятствия е не повече от 5 месеца, каза Узунов.

Защо обаче се стигна до тук – ОбС да помага на кмета за разрешаване на проблеми, трупани с десетилетие буквално?

Отговор дадоха всички съветници.

Най-напред Тодоров обясни лаконично, че може би хората за 11 години не са направили правилния избор за кмет.

„Явно хората, които избират кой да ги управлява, не правят точния избор, може би затова. Не е работено през тези години във всички сфери, работено е в една сфера, може би затова.“

Според Кирил Илиев, по времето на двата мандата на кмета Камбитов е направено много за града. Илиев подчерта първенството на Благоевград в санирането. Той обаче разясни, че проблемите са много, мрежите са амортизирани, а досега управлението е работило там, където са финансирани проекти. Получило се е обаче натрупване от други проблеми.

„Имаше пари за конкретни дейности и ние ги оползотворихме. Много са проблемите на всеки град. Проблемите са постоянно появяващи се. Ние сме органът, който взима решения, кметът е изпълнител. Затова сега ще се опитаме максимално да изпълним програмата“, каза Илиев.

„С приоритизиране се решават тези проблеми“, заяви Илиев на въпрос на ИНФОМРЕЖА как 10-годишните проблеми ще се решат в срок от 3 години.

Илиев обясни още, че програмата не е с пожелателен характер, а има статут на документ, като кметът се явява изпълнител.

Програмата е принципна. Управлението не е лесна работа. То е свързано с финансиране. Ние правим каквото имаме като ресурс (като граждани, като данъци) и като интелектуален потенциал, каза Янкулски.

Според него хората не трябва само да хейтят в мрежата, а да има градивна гражданска критика и предложения. Хора, които са можещи и знаещи, трябва да дават решения, каза Янкулски.

Формулата, според която тази програма ще работи, обясни Тодоров, е кметът да разпределя парите по приоритетите, заложени в програмата, по пера. Така ще се стигне и до това, че следващият бюджет ще бъде разпределен по желание на ОбС и на жителите на Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK