Община Гърмен сред финансово стабилните общини в България

Снимка: Infomreja.bg

Община Гърмен е сред общините с най-добри показатели за финансова самостоятелност, устойчивост и инвестиционна активност за второто тримесечие на 2018 година, отчете финансовият министър Владислав Горанов.   

Така, община Гърмен се нарежда сред общините с най-добри финансови показатели като Столична община, Панагюрище, Пловдив, Невестино, Русе, Ихтиман, Бургас, Златица, Варна, Елин Пелин, Несебър, Крумовград, Девня, Априлци, Стара Загора, Иваново, Челопеч, Божурище и Връбница, които министър Горанов посочи в доклада си за второто тримесечие.  

Според разчетите на финансовото министерство, 131 общини са завършили второто тримесечие на 2018 година без просрочени задължения в бюджета, а 44 местни администрации са с просрочени задължения от 138,2 милиона лева да края на юни.

Допълнително по отделни показатели Столична община, Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе към края на второто тримесечие на 2018 година формират най-голям излишък по бюджетите си.

Най-голямо намаление в размера на задълженията за разходи спрямо края на 2017 година отчитат Столична община, Пловдив, Сливен и Поморие.  

Общините Смолян, Стара Загора, Перник и Велико Търново са с най-голямо намаление на поетите ангажименти за разходи спрямо края на предходната година, отчитат още от министерството на финансите.

На опашката с най лоши показатели са общините Борован, Карлово, Доспат, Любимец, Кърджали, Чипровци, Брегово, Исперих, Поморие, Баните, Бяла, Русе, Стрелча, Минерални бани, Кричим, Никопол, Бойница, Пирдоп, Антон, Пещера и Лясковец.

Анализът на данните показва още, че средният дял на приходите в общите постъпления за страната нараства до 41,95% през второто тримесечие на тази година спрямо 38,39% в края на 2017 г., но остава по нисък спрямо същият период на миналата година, когато е бил 43,52%.

Горанов отчете още, че към края на второто тримесечие при общините в страната се наблюдава по-слаба инвестиционна активност от 9,7% сравнено с данните към края на 2017 година, когато средната стойност е била 12,35%.

Интересен е и фактът, че от началото на тази година нито една община не е поискала спасителен безлихвен заем от Министерството на финансите.

За сравнение те отчитат и факта, че през 2017 година помощ от държавата са поискали 10 общини – Перник, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин,  Мизия и Симитли. Те са изготвили и изпратили за съгласуване оздравителни планове за финансово оздравяване с мерки за увеличаване на приходите и оптимизиране и ограничаване на разходите в годишен и средносрочен план.

На въпросните общини финансовото министерство е отпуснало безлихвени заеми за общо 28 милиона лева. Просрочените задължения на тези общини възлизат на 74,85 милиона лева.

Всяка втора българска община има дългове или такива са 134 местни администрации. Сравнено със същия период на миналата година, намаление на просрочените задължения отчитат 102 местни администрации,  като общият размер на реализираното от тях намаление е с близо 36,6 милиона лева, съобщават още от финансовото министерство.

44 общини обаче увеличават дълговете си с общо 16,2 милиона лева за една година, а едва пет общини като Генерал Тошево, Ябланица, Разград и Стралджа запазват размера си.

 

КОМЕНТАРИ

?????19:57 - 03.09.2018
Ами защото нищо не правите затова имате и излишък
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK