Делян Добрев поясни какво ще се случи след дълбоките реформи в енергетиката

Снимка: novini.bg

Не коментирам цените на електроенергията, заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Припомняме ви, че вчера стана ясно, че ще има дълбоки реформи в енергетиката като целта е с бързи законодателни промени да се извадят на свободния пазар производителите на електроенергия. Очаква се законодателните промени да бъдат готови до началото на март и да влязат в сила от първи юли. Така ще се увеличи ликвидността на свободния пазара ще даде реална, пазарна цена на тока.

"В момента 55 на сто от търговията се прави на свободния пазар. На него вече ще търгуват и централите, чието производство досега се изкупуваше на преференциални цени - ВЕИ, които произвеждат над 5 мвт. час, конгенерациите, ТЕЦ-овете, с изключение на т.нар. „Американски“. Там се водят преговори с Европейската комисия, Министерство на енергетиката и собствениците, като амбицията е до 2-3 месеца да има реален напредък", каза Добрев.

Депутатът заяви, че със сигурност страната ни няма да има проблеми с електроенергията поне през следващите години. Относно АЕЦ „Белене“, депутатът е категоричен, че не трябва повече държавата да влага пари в него. „Не може да натоварваме хората и бизнеса повече“, обясни той. Във връзка с проекта за газов хъб „Балкан“ Добрев обясни, че проектът се развива по план и добави: „Този проект е реален и важен за страната ни“.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK