Спазено обещание! Енергийният министър изпрати свои експерти в Сатовча на дебат за добива на тикли

Снимка: Infomreja.bg, архив

Експерти от Министерството на енергетиката се срещнаха днес с жители на община Сатовча, проявяващи интерес към добива и преработката на скалнооблицовъчни материали.

Срещата в Сатовча бе във връзка с проведен преди дни разговор на кмета д-р Арбен Мименов с ресорния министър Теменужка Петкова, по време на който двамата са обсъдили проблемите на хората от родопската община относно добива на тикли, както и начините за евентуалното им разрешаване.

С министерското посещение Теменужка Петкова е удържала на думата си, дадена пред кмета на Сатовча.

На срещата присъстваха над 200 души от селата Плетена, Долен и други населени места в общината, както и от гърменското село Долно Дряново. В действителност обаче желаещите да се занимават с тази дейност са много повече.

В разговорите се включи и народният представител от ДПС и бивш кмет на община Сатовча, Елхан Кълков, който подробно обясни предстоящите промени в Закона за подземните богатства и конкретно добива на скалнооблицовъчни материали.

"Повече от 8 години се опитваме да постигнем споразумение с централната власт и парламента за по-облекчен режим за добив за обикновените хора. Само в село Плетена над 700 души искат да си изкарват прехраната с добив на камък. Не е възможно да бъдат отдадени 700 концесии. Затова от години предлагаме за по-малки площи целият разрешителен режим и контрол да минава през общинските съвети", заяви кметът Арбен Мименов.

Той не пропусна да благодари на министър Петкова за бързата реакция и поетия ангажимент.

"Молбата на всички нас е да ни се окаже съдействие от всички институции и народни представители от всички партии за гласуване на внесените промени", коментираха след срещата жители на Сатовчанско.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK