Спасиха щъркелово гнездо в Мосомище

Снимка: Димитър Попов

В Мосомище има още едно гнездо, което се нуждае от помощта на хората

Днес в гоцеделчевското село Мосомище беше извършена спасителна операция за възстановяване на щъркелово гнездо. Изработена от грижовни стопани, които имат имот в съседство, изкуствената платформа все още е необходима на поотрасналите щъркелчета, които я ползват за нощувка.

В природозащитната дейност се включиха служители на местната екополиция, кметът на селото – Тодор Либяховски, община Гоце Делчев и ландшафтният архитект в нея – Никола Попкостадинов. Благодарение на екипната им работа изкуствената платформа,  паднала на земята при онзиденшната буря, беше поставена на мястото и.

„В началото платформата не се виждаше въобще. Открихме я и се заехме с нейното почистване – дейност, която никак не е лека. Понякога клечките и сламките, които двойката щъркели вплита за направата на гнездото си, могат да достигнат до 1,5 метра в диаметър, а тежестта е 100 – 150, а понякога дори 300 килограма!

И така, с инструменти и ръкавици отстранихме здраво сплетените клечки и сламки. Вишката на община Гоце Делчев пристигна за отрицателно време. Служителите обсъдиха как да бъде закрепена платформата върху стълба, след което на практика успяха да постигнат необходимата стабилност“, разказва Димитър Попов – председател на Дружеството за защита на птиците, като благодари на всички, взели участие в спасителната операция, както и на хората, които осъзнават необходимостта от опазването на птиците и помагат за осъществяването на различни природозащитни дейности.

В Мосомище има още едно гнездо, което се нуждае от помощта на хората. Изкуствената платформа е наклонена и гнездото може да падне. Служителите на електроразпределителното дружество – клон Гоце Делчев, обещаха да се погрижат за изкривената платформа, в която все още има малки, които не могат да летят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK