Спасители набират средства за уведомително приложения при бедствия и катастрофи

Снимки: СБС

Съюз на българските спасители е сдружение от млади хора, решили да помагат и спасяват животи. За тази цел сдружението се амбицира да бъде създадена гражданска система за уведомяване при бедствия, катастрофи, долекарска помощ и извънредни ситуации.

Председателят на СБС – Костадин Карамитов от Сандански, от години работи за създаването на доброволческа мрежа в цяла България, която да помага на изпаднали в беда хора. Последният му сблъсък с природно бедствие бе при големия пожар над село Мечкул, край Кресненското дефиле.

„Правилният начин за оказване на помощ може да спаси много хора. Системата, която искаме да създадем ще помага на хората, ще ги организира и уведомява за приближаващи опасности. Ако пътувате с автомобил и пред очите ви се образува свлачище, паднат скали или дървета, които са затворили пътния участък, ще може навреме да се предприемат действия за осигуряване на безопасност на останали участници, да се изберат обходни маршрути или да се помогне, за да бъде обезопасен района“, споделя Карамитов.

Костадин Карамитов е роден на 24.01.1991 г. в гр. Сандански. Завършил е средното си образование в ЗПГ "Климент Арк. Тимирязев" специалност "Монтьор и водач на моторни превозни средства и селскостопанска техника" през 2010 г. През ноември 2011 година създава първата по рода си национална спасителна организация Съюз на българските спасители. Той изцяло е отдаден за развитието на организацията.

Създава първия в България доброволчески вело патрул за оказване на съдействие на полиция, пожарна, спешна медицинска помощ, община и в помощ на гражданите. Участвал е в многобройни акции: пожари, наводнения, пътни транспортни произшествия, свлачища, оказване на долекарска помощ при различни ситуации и осигуряване на сигурност и безопасност при масови мероприятия.

През 2011 г. кандидатства и е приет в колежа по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец" гр. София. През 2012г. получава предложение за участие в III Световен шампионат по многобой Bodyguard World Championship в Украйна, гр. Ялта. Състезанието е отборно и участва с още трима колеги от колежа. Печелят първо място след службите за охрана на президенти от различни държави, а той получава световна приза "най-млад бодигард за 2012г.".

През 2013 г. завършва колежа по охрана и сигурност с отличен, придобива професионална квалификация "Организация на охранителната дейност IV-степен" и е награден за отличен успех и високи спортни постижения. На 21.06.2013г. е удостоен с Почетен знак с титла „ОТЛИЧНИК НА РЪКОПАШНИЯ БОЙ” за проявена доблест, благородство и указана всеотдайност към укрепването на спортната институция и респективно бойно изкуство към организация „Уориър” по СРБ.

Ноември 2013 г. е поканен за жури на състезание "Сила, чест, мъжество” в колеж по охрана и сигурност. През май 2014 г. е домакин на обучително занятие по "Лична охрана - специални тактики" в гр. Сандански и е инструктор по "Спасителната дейност, реакцията и долекарска помощ при кризисна ситуация".
През 2014 г. получава отново шанс да вземе участие в Международно състезание по Bodyguard в Грузия, гр. Батуми. Състезанието е организирано в чест на XX годишнината от създаването на Special State Protection Service of Georgia. Заминава с напълно нов отбор спонсориран от управител на охранителна фирма Bodyguard Security гр. Търговище.

След завършването той продължава да следва в Нов Български Университет в департамент Национална и международна сигурност специалност "Гражданска и корпоративна сигурност", специализация "Защита на обществения ред". Завършва като Мениджър по сигурността. 
Ръководител на доброволците е и към Доброволно формирование на община Сандански. Преминал е десетки курсове в сферата на сигурността.

Сумата, която е необходима за стартиране на инициативата, е 15 000 лева.

Всеки, който желае, може да подкрепи кампанията с SMS с текст DMS SBS на 17 777. Цена за еднократно дарение за абонати е 1 лв. Цена за потребители на предплатени услуги за 1 SMS  е 1, 20 лв.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА ЮЛ

 

Вид валута: BGN
IBAN: BG79UNCR70001523096431 
BIC: UNCRBGSF 
Титуляр: Сдружение Съюз на българските спасители 176181216

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK