Стартираха теренни проучваня по проект за защита на птиците

Снимки: ЧЕЗ

Обхождат се електропроводи в специално защитени зони

Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за опазване на живота на птиците, уязвими при досег с електропроводите. Обходите и анализите са основна част от инициативата и се провеждат за трета поредна година.

Те ще позволят на партньорите по проекта ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ да получат допълнително информация  за рисковите за птиците въздушни електропроводни мрежи в Западна България.

Тази година е последна от полевите проучвания и обект на изследване са опасните  за птиците електропроводи в специално защитени зони в района на Рупите, Мелнишките пирамиди, р. Места, Западна Стара планина и Средна гора.

Често в природата птиците стават жертва на електричеството при кацане на стълб или при директен сблъсък с електропроводите. До края на ноември експерти ще обхождат ежемесечно рискови за птиците електроенергийни съоръжения, предварително определени в специален анализ, изготвен от ГИС експерти на ЧЕЗ Разпределение и БДЗП. Зоните на конфликт  между птиците и електроразпределителната мрежа се обезопасяват поетапно в рамките на проекта.

Паралелно с полевите проучвания стартират и дейностите по изследване на влиянието  на проекта върху целеви видове птици и проектните места.  Полевите експерти ще обхождат вече обезопасени в предходни етапи на инициативата електропроводи на територията на Врачански Балкан, Беленски острови, Свищовско-Беленска низина и Никополското плато.

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е съфинансиран от програма Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на ЧЕЗ Разпределение България и БДЗП за опазването на биологичното разнообразие – защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене. Времетраенето му е 63 месеца и ще продължи до декември 2022 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK