Спасиха бедстващ турист край хижа "Македония"

Снимка: 360mag.bg, архив

Планински спасители оказаха помощ на бедстващ турист.

Сигналът е получен към 18.30 часа в петък. Обаждането на телефон 112 било за изгубил се турист в района на хижа "Македония".

Спасителите се свързали с човека и разбрали, че той няма осветление, трудно се придвижва в дълбокия сняг и не може да намери хижата в тъмното.

"В 19.00 ч., след нов разговор с бедстващия, разбрахме ,че вече е уморен, объркан и няма да може да се справи сам. Инструктирахме го да се увие в спалния чувал, който носи и да ни чака на мястото, където е достигнал", съобщиха от ПСС-Благоевград.

В 21.00 ч. спасителите Георги Ботев и Георги Ботев-младши, вече са давали топъл чай и кроасани на премръзналия турист на 2116 метра надморска височина.

Хижата е била на около 300 метра от мястото, но невидима от безлунната вечер. Снежната покривка на тази височина е била около 20 см, с преспи до 40 см.

"Туристът беше тръгнал като на разходка в градски парк - обут в летни маратонки и леко облечен. Беше мокър и мръзнещ. Не носеше ръкавици ,топла шапка и осветително тяло, които са задължителни при преходи в нашите планини", коментираха още спасителите.

Те сложили на бедстващия снегоходщи и го съпроводили до хижа "Бодрост", където го настанили да се изсуши и пренощува.

"Дали човек е на 20 м, 200 м или 2000 м от хижата, при минус 5 градуса и бивакуване с лоша екипировка е еднакво далеч от живота", предупреждава Георги Ботев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK