„Спасени културни ценности" представят в Благоевград

снимка: infomreja.bg, архив

Изложба „Спасени културни ценности" откриват утре в Регионалния исторически музей в Благоевград. Експозицията е посветена на Международния ден на опазването на културните ценности – 18 април.

Ще бъдат показани оригинални материали от фондовете на музея, постъпили изключително в резултат на работата на ОД на МВР - Благоевград, Митница - Кулата, Окръжен съд и Окръжна прокуратура - Благоевград.

Сред експонатите ще има и културни ценности, разкриващи различни аспекти от всекидевния и празничен живот на хората от античната епоха. Богатите колекции от накити – фибули, коланни токи и апликации, елементи  и апликации от колесници и конска сбруя, великолепни образци на римската бронзова пластика, средновековно въоръжение и много други експонати, разкриват специфичната материална култура на населението, обитавало българските земи в древни времена.

Основен акцент в изложбата са уникалните антични находки: комплекта от сребърни съдове със запазени части от сребърен ритон за вино и двувърх железен меч, които са без аналог в България и региона.

В нумизматичната част на експозицията са изложени едни от най-ранните сребърни монети, включени към племенното трако-македонско монетосечене от V – IV в. пр. Хр.; бронзови монети на македонските царе от Филип II до Персей; автономни бронзови монети на Македония и Тракия; тетрадрахми на Атина и Тасос от т. нар. нов стил, ползвали се с голяма популярност по тракийските пазари.

Посетителите ще се запознаят и с основните римски монетни номинали (ас, сестерция, фолис, антониниан, дупондий, центенионалий), римското провинциално монетосечене (II – III в.), обхващащо провинциите Мизия, Тракия и Македония; характерните особености на ранното византийско монетосечене и най-вече на византийския фолис и неговите подразделения; както и с контролните мерки за тежест на златни монети, известни под името екзагий и датирани в периода IV – VII в.

Представени са образци на ръчно изработено оръжие от кр. на ХVIII – нач.ХIХ в., кремъчно и капсулно-ударни пищови и пушки, богато орнаментирани с висока художествена стойност. Сред експонираното хладно оръжие са ятаган от ХIХ в.с красив бронзов обков и кавказки кинжал. Ценни експонати са и офицерските саби.

Спасените за науката и поколенията етнографски ценности отлично допълват и обогатяват колекциите на Регионален исторически музей – Благоевград от традиционни костюми, накити, внесени от Средна Европа предмети на домашния лукс. Множеството елементи от каракачанско облекло и домашен текстил, разказват любопитната история на една древна по произхода си етническа група, чийто представители са наричани „последните номади на Балканите”.

С откритата изложба музейните специалисти изказват благодарността си за ползотворното сътрудничество със специализираните звена на МВР, Окръжен съд и прокуратура, в името на опазването на българската историческа памет и култура.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK