Русия се похвали, че ваксината "Епиваккорона" е със 100% ефективност

Снимка: БТА

Препаратът беше регистриран през октомври миналата година

Втората руска ваксина срещу Covid-19 е показала 100% ефективност срещу заразяване с вируса, обявиха руските санитарни власти.

Разработената в Новосибирския център по вирусология и биотехнология „Вектор“ ваксина „ЕпиВакКорона“ е показала стопроцентна имунологична ефективност през първия и втория етап на клиничните изследвания, съобщиха от Федералната служба за защита на правата на потребителите “Роспотребнадзор“.

Препаратът беше регистриран през октомври миналата година. През ноември здравното ведомство разреши на Новосибирския център да започне пострегитрационни изследвания върху доброволци над 60-годишна възраст.

Според генералния директор на центъра Ринат Максютов ваксината е изцяло синтетична и е безопасна както за възрастните хора, така и за хората с алергии и хронични заболявания.

Наличието на антитела срещу новата коронавирусна инфекция не пречи на ваксинирането с "Епиваккорона". Преди имунизацията обаче е необходимо човек да е напълно възстановен от заболяването и да се консултира с лекар, уточняват от "Роспотребнадзор".

При започналата вчера в Русия мащабна имунизация на населението срещу Covid-19 се използва ваксината на Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ „Спутник V“, която получи регистрация през август. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK