СОУ „Братя Каназиреви“ - Разлог работи по проект „Граждани“

снимка: Община Разлог

СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ - Разлог е едно от десетте училище в страната, което работи по проект „Граждани“. Целта е развитие на гражданските умения на учениците в прогимназиален и гимназиален етап. Екипът, който работи по този проект, се състои от Юлия Каназирева – учител по английски език, Соня Крънчева – старши учител по история и цивилизация и английски език, и Жанета Тумбева – учител по информатика и информационни технологии.

Основната цел на проекта е да се изгради активна гражданска позиция у младите хора, която цели познаване на институциите, уважаване правата на човека, запознаване с основните ценности в съвременното общество. Основните теми, които се засягат под формата на семинари, работни ателиета и дискусионни форми, са „Насилието в училище“, „Пътят на закона“, „Организиране на гражданска кампания за защита на правата“, „Делението – практически приложения“, „Гражданство и справедливост“, „Граждански инициативи върху общността“.

Досега са проведени няколко занятия – „Какво означава да бъдеш добър гражданин“ с ученици от 6 клас и класен ръководител Жанета Тумбева  и „Искам да съм кмет“ с ученици от 7 клас с класен ръководител Соня Крънчева. Гости на представянията бяха зам.-кмет по социалните дейности инж. Гърменов, господин Янчев - ст.експерт по организационните въпроси към Регионален испекторат  на МОМН – гр. Благоевград , госпожа Мариана Попадийна – директор на СОУ „Братя Каназиреви“ – гр. Разлог, учители и родители. Под формата на анкети и дискусии учениците представиха своите идеи и виждания по гражданско образование.

„Радваме се и желаем да участваме в такива инициативи, защото са по-различни. Подготвят ни за истински граждани на нашето общество. Научаваме нови и практични неща“ – споделиха учениците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK