Цацаров заплаши с наказателно производство, ако кабинетът още бездейства за концесията на "Юлен"

Снимка: Дневник

Главният прокурор Сотир Цацаров заплаши с наказателно производство, ако правителството продължи да бездейства за концесията на ски зоната над Банско, която се държи от компанията "Юлен". Това стана по време на участието му в "Шоуто на Слави Трифонов" по Би Ти Ви ден след гостуването на премиера Бойко Борисов.

През юни, след проверка, прокуратурата обяви, че над 8 години Министерският съвет е бил наясно за това, че "Юлен" е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор. Тогава говорителят на Цацаров Румяна Арнаудова обяви, че още през 2010 г. при първото правителство на ГЕРБ този факт е бил установен, но едва след подаването на сигнал от партия "Зелените" през февруари 2018 г. прокуратурата се е убедила в това нарушение, видяла е данни за престъпление в отношенията между Министерството на спорта и ски федерацията и е започнала проверка дали собственикът на "Юлен" и председателят на федерацията (Цеко Минев, един от съсобствениците на Първа инвестиционна банка - бел. ред.) са едно и също лице.

"В резултат на тази проверка до премиера и Министерския съвет беше изпратено предложение, в което предлагаме да се предприемат незабавни действия да се защити интересът на държавата. Констатирано е бездействие за голям период от време. Ако не последват мерки, прокуратурата ще трябва да предприеме действия, свързани с проверка за търсене на евентуална наказателна отговорност. Бихме предприели разследване, ако няма предприети действия", заяви тази вечер Цацаров.

Той каза още, че в резултат на същата проверка вече е установено кой е реалният собственик на "Юлен", но по памет не може да цитира името му. Обеща обаче, че още в петък пресцентърът на прокуратурата ще обяви името на собственика на компанията. В интервю в началото на годината премиерът Бойко Борисов заяви на въпрос кой е собственикът: "Всички знаят, нищо че го крият - за Цеко Минев става въпрос".

Какво се случва във Варна

На въпрос от зрител защо прокуратурата не предприема никакви действия във Варна, свързани с икономическата група ТИМ, главният прокурор подчерта, че не е доволен от работата на колегите си в града.

"Варненската окръжна прокуратура не е имала каквото и да е силно дело за корупция в последно време. Добре е колегите да си помислят, защото дължат отговори на своите съграждани. Разследванията по места се водят от съответните прокуратури. Не ме карайте да поема отговорност за ставащото във Варна", каза Цацаров и подчерта, че физически не може да следи всички производства в страната. След което допълни: "Още едно доказателство, че главният прокурор не е всесилен".

Проверка и срещу Владислав Горанов

Сотир Цацаров декларира, че още утре ще започне проверка срещу финансовия министър Владислав Горанов заради информацията в друг зрителски въпрос, че Горанов живее от години в апартамент в луксозен частен комплекс в София, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен, въпреки че пазарният наем възлиза на 1800 евро месечно. Главният прокурор уточни, че не знае къде е живял Горанов в последните шест години.

Според новия брой на вестник "Сега" финансовият министър е посочил в имуществената си декларация за 2017 г., че живее от 2012 г. в жилище от 180 кв.м. във ВИП комплекса "Есте Хоум енд СПА", собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Изданието уточнява, че това е направено за първи път тази година заради новите разширени законови изисквания, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси. На 8 декември изтича срокът, в който антикорупционната комисия (КПКОНПИ) трябва да се произнесе дали е открила основания да го разследва, пише "Сега".

Оградата по границата може да донесе обвинения на министри

Цацаров допълни, че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е извършила проверка на строежа на оградата по границата с Турция по сигнала на депутата от БСП Елена Йончева. Установени са завишени цени на строително монтажните дейности и заради това е образувано производство.

"В момента в трите административни области, на територията на които се намира оградата, работи експертиза. Ако тя потвърди изводите на ДАНС, ще има обвиняеми министри и областни управители. По българското законодателство докладът на ДАНС няма доказателствена стойност. Нужна е експертиза", заяви главният прокурор.

Законът "Магнитски" - поредният пропаганден балон

Цацаров каза още, че не се страхува от закона "Магнитски" и го определи като "поредния пропаганден балон". Мажоритарният собственик на изпадналата в несъстоятелност КТБ Цветан Василев кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски" в началото на август миналата година. Документите му бяха внесени от американския лобист Джоузеф Огъстин.

В жалбата се твърди, че човешките права на Василев са нарушени от депутата от ДПС Делян Пеевски и от главния прокурор. Близо месец след това Пеевски нае американски адвокати, за да го защитават в процедурата.

Законът "Магнитски", приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете на властта. Благодарение на него САЩ могат да налагат санкции срещу всеки, който предприема действия срещу информатори, оповестили правителствена корупция.

Цацаров отрече и информацията, която Василев разпространи, че му е давал по 100 хил. евро на месец. "Да му кажа, че ако изобщо е двал нещо, то от това нищо не е стигало до мен. Нито евро не е стигало до мен", добави главният прокурор./ Дневник

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK