Гешев: Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат

Снимка: Прокуратура

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи официално в длъжност

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи официално в длъжност на тържествена церемония в Съдебната палата. Той положи клетва пред оригинала на българската Конституция от 1991 г., която се съхранява в Народното събрание, и подписа клетвен лист.

При символичното предаване на поста досегашният главен прокурор Сотир Цацаров се обърна към своя наследник: „Г-н Гешев, първото предизвикателство към вас са започналите вече дебати и т.нар. дебати за т.нар. конституционен модел. Прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт не защо, това е въпрос на самоцел, а само защото така, тя, прокуратурата, може да работи ефективно без да е подчинена на политическата конюнктура. Г-н Гешев, пазете прокуратурата, пазете хората в нея, защото без тях тя е нищо", призова Цацаров.

В първата си реч новият главен прокурор Иван Гешев заяви: „Искам да благодаря, на първо място на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители не само че ме подкрепиха, а и затова, че доказаха, че прокуратурата е екип. Аз съм главен прокурор благодарение основно на тези хора. Ние показахме какво можем, когато имаме обща цел и че можем да се справим с това, което предстои. Сигурен съм, че прокуратурата ще стане по-открита, и ще се отвори към проблемите и болките на хората. Както и че ще стане по-динамична. Вярвам, че ще направим това, ако сме единни и виждаме в институциите партньори, не враг….. не сме безгрешни и няма първи да хвърлим камък" .

"Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но обещавам, че цената си заслужава - тя е една по-добра и правова държава, която да оставим на децата и внуците си. Спокоен съм, че ще направим това”, увери Иван Гешев.

Гости на церемонията по встъпване в длъжност на новия главен прокурор бяха председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, конституционни съдии, министрите на правосъдието и вътрешните работи г-н Данаил Кирилов и г-н Младен Маринов, бившите главни прокурори проф. Никола Филчев и проф. Васил Мръчков, бившите служебни премиери проф. Георги Близнашки и проф. Огнян Герджиков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев, членове на Инспектората към ВСС и членове на ВСС, главният секретар на МВР г-н Ивайло Иванов, началниците на ГДБОП, ГДНП, СДВР, ДАНС, Гранична полиция, служба „Военна информация“, ДАР, прокурори от ВКП, апелативни и окръжни прокурори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK