Наказаха дисциплинарно благоевградския прокурор Райна Бачева, режат 10 % от заплатата й

Снимка: Infomreja.bg, архив

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет наложи на Райна Петкова Бачева, прокурор в Районна прокуратура - Благоевград, дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт – „намаляване на основното трудово възнаграждение от 10 на сто за срок от шест месеца“.

Дисциплинарното дело срещу благоевградския прокурор е образувано във връзка с дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ - извършени действия в нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е накърнило престижа на съдебната власт.

Проверката от прокурори от отдел "Инспекторат" във ВКП е извършена по сигнал на гражданин за недопустимо поведение на прокурор Бачева.

В хода на проверката е установено, че в края на 2013 г. прокурор Райна Бачева позвънила на служител в охранителна фирма в Благоевград и поискала от него да ходатайства пред собственика на фирмата и да бъде назначен на работа неин приятел.

След година, когато се скарала с въпросния си приятел, тя се срещнала със служител на ръководна позиция в същата фирма, но този път поискала да уволнят бившия й вече приятел на всяка цена, като казала: „Знаеш какво работя. Колелото се върти. Сега аз имам нужда от теб. Утре ти ще имаш нужда от мен".

През пролетта на 2015 г. прокурор Райна Бачева отново се обадила на служител на охранителната фирма, на когото пък му заявила, че вече е възстановила отношенията си с приятеля си и предупредила: "Не искам оттук нататък да му се вреди по какъвто и да било начин“.

Тези факти сочат за неуместно и непристойно, неподходящо и недостойно поведение, което уронва не само личния авторитет на прокурор Райна Бачева, но съществено накърнява и престижа на съдебната власт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK