Солистът гайдар на ансамбъл "Филип Кутев" се оказа от Хаджидимово

Кръстю Воденичаров и Костадин Атанасов, снимки: infomreja.bg

При гостуването на първия български ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“ в Гоце Делчев по повод Втория фестивал „Неврокоп свири, пее и танцува“ се оказа, че солистът гайдар на прочутия ансамбъл Костадин Атанасов е от Хаджидимово. Той е единият от познатите трима български виртуози гайдари, владеещи до съвършенство сложния музикален инструмент, с който Атанасов е покорил света и е славил родината си.

Председателят на читалището в Хаджидимово Кръстю Воденичаров специално поздрави известния си съгражданин, израснал пред очите му в Хаджидимово, тъй като живеели в съседство.

В кулоарите на Дома на културата двамата се срещнаха след много години, а след горещата приятелска прегръдка заваляха много въпроси и отговори, които набързо успяха да си обменят, тъй като за Костадин Атанасов предстояха вълнуващи минути на фестивалната сцена.

Да се срещнат отново и да имат повече време да поговорят за миналото и настоящето, се договориха двамата съграждани, които ги свързва силно родният фолклор.

Пред ИНФОМРЕЖА читалищният председател Кръстьо Воденичаров коментира, че още от малък Динко, както го наричат в Хаджидимово, бил изявен талант. Любовта му към гайдата била предадена от неговия дядо Атанас Иванов, известен като Кавраков, който също бил майстор на гайдата и владеел тънкостите на почти всички фолклорни области в страната.

Известният и талантлив гайдар, солист на асамбъл „Филип Кутев“, Костадин Атанасов е роден през 1969 г. в тогавашното село Хаджидимово, Благоевградско. Завършва Средното музикално училище в с. Широка лъка през 1988 г., а през 1994 г. – Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Работил е в РТВЦ - Благоевград като музикален редактор. От 2000 г. е солист на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Има записи в БНР, участва в много фолклорни предавания на БНТ, има издаден самостоятелен диск.

Съпровождал е на известни народни певици, като сестри Бисерови, Бойка Присадова, Христина Лютова, Янка Рупкина.

Има диплом от фестивала на Световните майстори в Сеул, Южна Корея от 2007 г. Участвал е в множество концерти в страните от Европейския Съюз, Япония, Израел, Южна Корея и др.

"В България има много виртуозни музиканти, немалко от тях прославиха страната ни по световните сцени, печелеха и продължават да печелят призови места на международни фестивали, а ние у нас като че ли не им обръщаме подобаващо внимание”, коментираха след изявите на фолклорните състави членовете на журито, които признаха, че са изпитали сериозни затруднения при класирането на най-добрите изпълнители.

 

Кръстю Воденичаров и Костадин Атанасов, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

jensko kraste14:08 - 22.09.2012
jensko kraste pak liji6 gazove
знаещ13:05 - 17.09.2012
Терзиева не пише глупости , пише ги в първият коментар на невеж човек дръзнал да се подпише Яне Сандански . Да не би да си ти учителю - изложи и този път . Ракийката убива мозъчните клетки .
о , невежество голямо12:08 - 17.09.2012
глупостите са написани от подписалият се като "Яне Сандански " Първият самодеен ансамбъл в българия е Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци . Първият държавен ансамбъл в България е " Филип Кутев". Така че упрекът ви към Терзиева е неточен а по- скоро тенденциозен . О, невежество голямо защо мърсиш името на ва легендарния Яне Сандански с невежеството си .
елея12:01 - 17.09.2012
става въпрос за държавен ансамбъл основанпрез 1951 година . Знаемотлично ченеврокопскиятансабъл е първият самодеен ансабъл в България но има разлика от самодеен до държавен .

FACEBOOK