В Кюстендил почетоха 100 години от погрома в Босилеградско (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

В Кюстендил бе почетена 100-годишнината от погрома в Босилеградско. Възпоменанието бе организирано от Община Кюстендил, Регионалния исторически музей, Граждански комитет „Западни покрайнини“ и Културно-информационния център в Босилеград.

В 16:00 часа вчера в църквата „Успение Богородично“ в памет на жертвите бе отслужена панихида. На нея присъстваха кметът на Кюстендил Петър Паунов, директорът на музея Валентин Дебочички, председателят на КИЦ-Босилеград Иван Николов, историци, общественици и потомци на загиналите.

Половин час по-късно всички се събраха на поклонение пред паметника на падналите кюстендилци през войните за национално обединение, където бяха поднесени венци и цветя.

Черните за България събития от 15 и 16 май 1917 г. припомни историкът Ангел Джонев.

„Прекланяме се пред паметта на тези мъченици, покосени от насилника, предвождан от Коста Печанац, преминал с огън и меч през техните села и отнел живота на над 30 души”, заяви Джонев.

Председателят на Културно-информационния център в Босилеград, Иван Николов, подчерта, че тези събития предопределят съдбата на българското малцинство за десетилетия напред, включително и до днес.

От 17:00 часа във Възрожденското училище се проведе възпоменателна вечер, подредена бе и тематична фотоизложба.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Иван Николов, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK