Десетки кюстендилци се поклониха пред паметника на Левски в Босилеград

Снимки: Личен архив

В навечерието на 144-та годишнина от гибелта на Апостола, над сто кюстендилци направиха своето вече традиционно посещение в Босилеград, за да положат цветя на паметника му и да сведат глави в минута мълчание. Към  инициативата, организирана от кюстендилската структура на Общобългарския комитет „Васил Левски“, читалище „Асклепион“ и клуб „Вяра, Надежда и Любов“, се присъединиха читалищата в селата Соволяно и Горановци, клубовете на инвалида в Кюстендил и с. Шишковци, представители на БАС, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Клуб „Граничар“.

Паметният ден започна с поклонение пред мемориалния знак за Левски в село Соволяно, край който читалищната председателка припомни мисията на  Апостола за създаването на революционни комитети в цялата страна.

В Босилеград от няколко години вече знаят, че преди официалното отбелязване на годишнината от гибелта на Левски от Кюстендил пристигат около стотина обикновени хора, за да отдадат почит пред  делото и личността му, и не се изненадват от голямото българско нашествие в българското градче, останало по волята на Великите сили в пределите на чужда държава.

Участниците в събитието носеха трикольорни български лентички на реверите си. Всеки от тях положи червени карамфили на паметника, някои го закичиха и с кокичета. 

Емилия Васева бе подготвила вълнуващо слово за Апостола, в което припомни, че преди 10 години чрез всенародно допитване, проведено от БНТ, българите посочиха именно него на първо място в списъка на стоте най-велики наши сънародници на всички времена. Тя добави, че за Левски са издигнати вече 150 паметника, от които 131 са в България и 19 – в чужбина, че има три музея, посветени на неговия живот, и че портретът му стои като напомняне за светостта на народното дело и отговорността на всеки политик пред народа в кабинетите на най-високите български държавници и на управниците по места.

Което не означава, разбира се, че всички те , седейки под погледа на тази свята личност, помнят великия й завет „Дела трябват, не думи!“. След края на церемонията паметникът на Левски в центъра на Босилеград остана отрупан с цветя.

В Босилеград кюстендилци посетиха българския Културно-информационен център и се поклониха в черквата „Рождество Богородично“. Общобългарският комитет „Васил Левски“ и читалище „Асклепион“ подготвят през тази година още редица инициативи, посветени на 180-годишнината от рождението на карловеца Васил Иванов Кунчев, останал в българската история с безсмъртния ореол на Апостола на свободата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK