ЮЗДП и ИАГ обсъждат създаването на мототерени край София

Снимка: ЮЗДП

По инициатива на Югозападното държавно предприятие днес в ИАГ се проведе първа работна среща за обсъждане на предложения за регламентиране на моторните спортове в горите около София. Многофункционалното стопанисване на горските територии предполага намирането на решение за съвместното им ползване от туристи, колоездачи, офроуд-деятели и ловци.

Във фокуса на срещата беше създаването на информационна платформа, с която да се регламентират зоните, трасетата и времето, необходими за ползване от различните страни. Това предложиха представителите на офроуд общността, туристическите и колоездачни сдружения и ловно-рибарски дружества. Коментиран беше и въпросът за въвеждане на такса при движението по специализираните трасета, която да позволи тяхното опазване и поддържане. 

ЮЗДП сподели досегашния си опит при организирането на спортни състезания и изрази готовност да съдейства при обособяването на територии за различните видове спорт. Поет бе ангажимент и за надграждане на уеб-базираната горска карта на предприятието, която да информира за режима на ползване на спортните трасета.

Експерти припомнят, че съгласно горското законодателство движението на пътни превозни средства, с изключение на велосипедите, е забранено извън горските пътища или обозначените за целта трасета. Това налага обособяването на специални маршрути извън горските пътища, които да са подходящи за упражняването на моторни спортове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK