София и Югозападен район готови за Европейска столица на културата

снимки: Община Благоевград
София и Югозападен регион представиха на компетентно европейско жури своя проект за Европейска столица на културата 2019. Българският град за званието ще стане ясен на 5-и септември, когато журито ще определи своя фаворит между основните конкуренти - София и Югозападен регион, Варна, Пловдив и Велико Търново.
 
Официалното закриване на срещата бе поставено от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, кмета на София Йорданка Фандъкова и зам. председателя на КРИБ Атанас Гаров.
 
Столичният екип заедно с екипите на Перник, Благоевград и Кюстендил  изненадаха проверяващите с индустриални потайности, места на памет, дебат, проблеми, апатия и обезличаване. Представени бяха и активните граждански проекти за промяна на средата, отношенията между институциите, заедно с идеите за културна трансформация на София, Благоевград, Перник и Кюстендил през 2019 г. 
 
Първата точка на обиколката бе най-високата сграда в София. Членовете на журито наблюдаваха от там естествения ритъм на един град, който предпочете да не замита проблемите си под килима, а да разкаже как званието "европейска столица на културата" ще помогне тези проблеми да бъдат решени.
 
В маршрута на журито бяха включени още рушащият се  паметник „1300 години България“ и  творбите на млади дизайнери. На среща в офиса на Асоциация за развитие на София с много въображение бе представен проектът за софийските вътрешни дворове. Срещата бе с екипа и доброволците, както и потенциалния управителен съвет на проекта за 2019 година -  Тревър Дейвис, Мария Методиева, Зоя Паунова, Малина Едрева, Светлана Ломева и новоизбрания ректор на Американския университет в България Кевин Асперген.
 
Известният розов  автобус бе основно средство за придвижване на журито, а всяка следваща спирка бе представяна с музикален поздрав, разказ, снимки и различни арт инсталации. Последната спирка от арт програмата на журито бе Софийска градска художествена галерия, където Мария Василева, Даниела Тодорова и Яна Генова представиха акценти от съвременното изкуство в града. Там беше представен и третият партньор - Община Благоевград, от Йово Панчев и проекта за концептуално изкуство 11:11.  
 
Дългият ден завърши с чаша вино, произведено в Югозападен регион. Кметът Атанас Камбитов приветства журито с думите: „Подкрепата за Европейска столица на културата е споделена в целия Югозападен регион. Тази вечер Благоевград ви предлага вино от нашия регион - български сорт, който вирее само в нашия регион. Това е вино с характер и потенциал. Точно това добавя и регионът в кандидатурата на София 2019 - качество и идентичност! Искам още един път да изразя общата ни подкрепа и готовност да създадем успешна Европейска столица на културата през 2019”. 
 
Посещението на журито за пореден път стана повод да се подчертае, че София, Благоевград Перник и Кюстендил успяха да превърнат тази инициатива в гражданска кауза. Кауза в която се включиха хилядите жители на тези  общини.
 
Общата кандидатура на Благоевград, София, Перник и Кюстендил стана факт през първата половина на 2013 г., а акценти в концепцията при кандидатстването са изграждане и възстановяване на културната инфраструктура, създаване на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации. Във всеки от четирите града има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които разработват проекти по кандидатурата.
 
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK