Социолози: БСП се затваря в поколението на най-възрастните

Боряна Димитрова, снимка: БГНЕС

Сред най-младите виждаме значителен превес на ГЕРБ, но втора политическа сила е ДПС, която в значителна част се опира както на турския, така и ромския вот, коментира социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова по БНТ данните от екзит пол за разпределението на гласуването по възраст.

Трета политическа сила по този признак е Реформаторският блок, БСП отстъпва на пето място заедно с ББЦ, посочи Димитрова.

По думите й дори тези данни да са приблизителни, структурно те показват изключително отстъпление на БСП - не само сред най-младите, но и сред средното поколение - 30-60 години - с 12% тя е на четвърта позиция.

Добри позиции БСП запазва единствено сред най-възрастното поколение. Драмата за БСП не е само ниският процент, който получи на тези избори, а затварянето й единствено и само в най-възрастното поколение, коментира Димитрова.

Социологът Живко Георгиев от "Галъп" коментира подобните тенденции, регистрирани от агенцията, като посочи, че най-фрапиращи са резултатите на БСП.

ГЕРБ, Реформаторският блок и някои от по-малките партии са сравнително равномерно представени в различни социални прослойки, различни поколения, различен тип населени места.

БСП се държи отклоняващо се и затвърждава това, което в най-голяма степен като тенденция е плашещо за нейното бъдеще - затваряне в генерацията на 60+ години, коментира Георгиев. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK