Социалистите в Пиринско срещу скока на водата, искат дебат

Областният съвет на БСП – Благоевград, изразява своето категорично несъгласие с планираното увеличение на цената на водата в Благоевградска област с около 20 %. Притеснителен е фактът, че за това увеличение, ние, както и всички граждани на Благоевградска област, научаваме от медиите. Най-нормалното нещо е преди да се вземе такова решение, то да бъде подложено на обсъждане с крайния потребител, за да се запознаят абонатите на ВиК с планираното увеличение и причините за него.

Това заявяват в своя позиция социалистите в Пиринско. Декларацията им е изпратена до областния управител на Благоевград и председател на Асоциацията по ВиК - Бисер Михайлов, и до управителя на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград, инж. Росица Димитрова.

Повод за недоволството им стана проведеното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, на което бе взето решение за увеличаване на цената на водата в Благоевградска област.

"Обществен дебат по тази важна тема не е проведен в нито една от общините в региона. В момент, когато страната ври от недоволство срещу високите цени, бедността и ниския стандарт на живот, да се вземе решение за рязко увеличение на цената на водата с около 20 %, и то на територията на област Благоевград, където водоснабдяването се осъществява предимно с гравитачни води, при това тихомълком, непрозрачно, в разрез с всичко обществени норми в една развита европейска държава от 21. век, е меко казано скандално", смятат социалистите.

От Областния съвет на БСП призовават ръководството на ВиК Благоевград да оттегли това свое предложение, докато с него не бъде запознато населението в областта. "Смятаме, че е справедливо и редно, когато се иска повишаване на цената на една от услугите от първа необходимост, с това предложение да бъдат запознати най-напред потърпевшите, а именно всички абонати водоползватели в областта", мотивират предложението си от БСП.

Ето какво още гласи декларацията им: "Настояваме във всяка една община да бъдат проведени нарочни срещи, на които да се обяснят причините, поради които се планира поскъпване на водата, за да бъдат хората наясно. Да се обсъди също така и бизнес плана на ВиК след евентуалното увеличение на цената на водата. Факт е, че в много от общините ВиК мрежата е в лошо състояние, а инвестициите, които прави дружеството за подобряването й са минимални.

В голяма част от общините водохващанията и другите крупни инвестиции са осъществени на предишни етапи – ПСПВ и ПСОВ, с което е осигурено пречистването на питейните и отпадни води, както и печелейки европейски средства чрез инфраструктурни проекти, общините подменят водоснабдителни и канализационни мрежи.

Предложението и намерението основателно затвърждават убеждението у хората, че достъпът до енергийни, водни и други блага е несправедлив, нещо за което ние отдавна и многократно предупреждаваме.

Искрено се надяваме, че ръководството на ВиК – Благоевград ще прояви разум и ще подложи на обществен дебат този въпрос, така както е редно в една европейска и правова държава".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK